nieuws

Rudolf Brand in nieuw ‘extreem duurzaam’ restaurant Circl aan de slag

Restaurant 1792

Circl, het nieuwe circulaire paviljoen op de Amsterdamse Zuidas, is een living lab geworden waar alles draait om circulariteit; een extreme vorm van duurzaamheid. Het paviljoen bevat een restaurant en rooftopbar, waar Rudolf Brand chef-kok wordt.

Rudolf Brand in nieuw ‘extreem duurzaam’ restaurant Circl aan de slag

ABN AMRO opent officieel op 5 september de deuren van Circl. ‘Het begon met de droom om als ABN AMRO bij te dragen aan een duurzame wereld.’ Circl is een concept van Vermaat Groep. Opgericht in 1978 als delicatessenwinkel, groeide Vermaat Groep uit tot een horeca- en cateringbedrijf van formaat. Naast bedrijfscatering doet Vermaat Groep in ziekenhuizen en musea, waarvan sterrestaurant Rijks in het Rijksmuseum het paradepaardje is.

Het gebouw dat tot dusverre bekend stond als het Paviljoen, staat in het teken van kennisdelen over de circulaire economie. Daarnaast krijgt het een buurthuisfunctie, een restaurant en een rooftopbar. ‘Alles wat verbruikt wordt opnieuw wordt ingezet. In het restaurant en de rooftopbar is over ieder ingrediënt en de bereidingswijze nagedacht. Of het nu gaat om de herkomst of de gevolgen voor de omgeving. Zo is er een hoofdrol weggelegd voor groenten, is voedzaamheid belangrijker dan portiegrootte en is er een dagelijks wisselend menu op basis van wat er op dat moment verkrijgbaar is’, aldus Vermaat Groep.

Rudolf Brand bij Circl restaurant

In Circl Restaurant kunnen gasten vanaf eind augustus dagelijks terecht kunnen voor een zakelijk diner, een snelle lunch of een informele borrel. ‘Een inspirerende plek waar je op culinaire ontdekkingsreis gaat in de wereld van circulair eten en drinken’, aldus de initiatiefnemers. Circl Rooftopbar vind je op bovenste verdieping, grenzend aan de daktuin van het paviljoen. Een groene omgeving, waar je ontsnapt aan de drukte van de hoofdstad. Rudolf Brand is de chef-kok in het restaurant. Hij begon zijn kokscarrière in Londen met een stage en bleef daar drie jaar werken. Terug in Amsterdam begon hij bij het Le Meridien Apollo Hotel en werd daar souschef. Hij maakte de overstap naar Vossius, het restaurant van Robert Kranenborg. Vervolgens werd Brand door Chris Naylor naar Restaurant Vermeer gehaald als souschef. In 2015 draaide hij samen met Vermeer het flexitarische pop-up restaurant Roomservice at Olof’s en in 2016 zette hij dat concept voort in Swych.Brand gaat volgens circulaire principes de sterren van de hemel koken.

Souschef Milas van der Plaats

DuurzaamheidMilas van der Plaats is de souschef. Van der Plaats maakte voor het eerst kennis met chef Rudolf Brand in 2004, toen hij van Texel naar Amsterdam kwam om zijn koksopleiding af te ronden. Vervolgens werkten de mannen vijf jaar samen bij restaurant Vermeer, waar Milas doorgroeide tot souschef. Na een tussenstop in Madrid, ging hij terug in Amsterdam bij het welbekende Vuurtoreneiland aan de slag. Van der Plaats deed hier ervaring op met lokaal inkopen, producten van kop tot staart verwerken en afval tot een minimum beperken. Een visie die hij in Circl ver kan doorvoeren en verder blijft ontwikkelen.

Reageer op dit artikel