nieuws

Zaak Ilja Gort en wijnimporteur LFE: ZoMerlot lijkt niet te veel op Sum-merlot

Restaurant 921

De wijn ZoMerlot van Chateau de la Garde – bekend van wijnmaker en tv-persoonlijkheid Ilja Gort – mag in de schappen blijven. Wijnimporteur LFE uit Maartensdijk, de bedenker van Sum-merlot, had een kort geding aangespannen tegen de makers van ZoMerlot, omdat die de naam van beide rode wijnen te veel op elkaar vindt lijken.

Zaak Ilja Gort en wijnimporteur LFE: ZoMerlot lijkt niet te veel op Sum-merlot

De rechter oordeelt echter dat er geen sprake is van verwarringsgevaar. Beide aanduidingen houden volgens de rechter in Utrecht vooral een omschrijving van een zomerse merlotwijn in.

Oordeel rechter

ZoMerlot is enkel deze zomer in de supermarkt te krijgen, onder de vlag van het wijnmerk La Tulipe van Ilja Gort. Sum-merlot is eind vorig jaar als merk gedeponeerd, maar de wijn is nog niet gebotteld. ‘Het publiek heeft daardoor nog geen beeld bij dit merk. Door het gecombineerde gebruik van het teken met het merk La Tulipe zal voor de gemiddelde consument duidelijk zijn dat ZoMerlot uit de reeks La Tulipe-wijnen komt’, aldus de rechter.

Advocaat

De advocaat van Chateau de la Garde noemde het kort geding tijdens de zitting twee weken geleden: ‘Een storm in een glas water, of in dit geval een storm in een glas wijn.’

Volgens LFE hadden de partijen al enkele maanden om de tafel gezeten om het conflict op te lossen. ‘We zijn er niet uitgekomen en nu moet de rechter maar zeggen wie er gelijk heeft.’ Gort brengt meer van zijn wijnen op de markt met opvallende namen zoals Slurp!, Tulipapa en Je t’Aime.

LFE

In Nederland neemt wijnimporteur LFE de honneurs voor onder meer Castel waar. Voor de horeca werkt LFE onder meer samen met Groupe du Vin, een samenwerkingsverband van zelfstandige wijnhandelaren dat rechtstreeks aan restaurants levert. Naast deze samenwerking levert LFE ook huiswijnen aan Fletcher, Albron en Van der Valk.

Lees ook: Rechter buigt zich over geschil
Ilja Gort en LFE: lijkt ZoMerlot te veel op Sum-merlot?

Reageer op dit artikel