nieuws

VVD wil verbod op vleesnaam voor vleesvervangers

Restaurant 529

Vegetarische producten die als vleesvariant worden aangeprezen zouden geen vleesnamen zoals worst of schnitzel mogen gebruiken. Dat vindt de VVD, blijkt uit Kamervragen die de partij dinsdag stelt aan de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken.

VVD wil verbod op vleesnaam voor vleesvervangers

De liberalen verwijzen naar een uitspraak van de Duitse minister van Landbouw, die vorige maand aangaf namen als ‘vegetarische schnitzel’ of ‘vega-curryworst’ te willen verbieden. Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders suggereren dat de etiketten op vleesvervangers misleidend kunnen zijn voor consumenten. Ook als vegetarische producten vrijwel hetzelfde smaken als de vleesvariant is dat geen reden de naam daarvan te gebruiken, vinden de twee. ‘De keuze voor producten is natuurlijk gewoon aan jezelf, maar het is wel belangrijk dat je dan ook daadwerkelijk weet wat je eet’, stellen Lodders en Ziengs.

Verbod vegetarische producten

De VVD’ers willen niet alleen een Nederlands verbod op vleesnamen voor vegetarische producten, maar ook dat de regering zich op Europees niveau inzet voor een dergelijke maatregel.

Reacties

Het voorstel kon op Twitter op nogal wat lacherige reacties rekenen, ook van politici. ‘In gespannen afwachting van aanvalsplan VVD tegen dropveter, slavink, kokosmelk, vleestomaat, pindakaas en alcoholvrij bier #schnitzelgate’, schamperde D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels