GaultMillau 2018: Feiten en cijfers uit de restaurantgids van Jan van Lissum

GaultMillau 2018: Feiten en cijfers uit de restaurantgids van Jan van Lissum

Op maandag 6 november 2017 heeft Jan van Lissum op het podium van de jaarbeurs in Utrecht de GaultMillau gids voor 2018 gepresenteerd. Er staan 35 nieuwe zaken in de gids, 25 restaurants zijn niet meer opgenomen. Lees verder voor meer feiten en cijfers uit de GaultMillau gids van 2018.

GaultMillau 2018 – feiten en cijfers

- GaultMillau 2018 telt 35 nieuwe vermeldingen; 25 restaurants zijn uit de gids verdwenen.
- Stijgers: 57, waarvan 1 met 3 punten, 5 met 2 punten, 1 met 1½ punt, 37 met 1 punt en 13 met ½ punt
- Dalers: 16, waarvan 1 met 4,5 punten, 1 met 2 punten, 8 met 1 punt en 6 met ½ punt
- De eredivisie (16 punten en hoger) telt 84 restaurants, evenveel als vorig jaar.
- De absolute top telt 4 restaurants. De Librije, Manoir Restaurant Inter Scaldes, (beide 19,5), De Leest, Tribeca (beide 19 punten).
- Speciale aandacht voor duurzame restaurants – speciale Duurzaam Restaurant van het Jaar Award naar restaurant Vuurtoreneiland in Amsterdam.
- Speciale aandacht voor Aziatische restaurants (37) en visrestaurants (20).
- Ruim 240 Prijs | Plezier restaurants in de gids – max. 40 euro voor 3-gangenmenu.
- 35 nieuwe restaurants, met Le Restaurant (17 punten – opnieuw in de gids), AIRrepublic (16 punten), The French Connection, De Jong en Voltaire (15 punten) als hoogst genoteerde nieuwkomers.
- 22 restaurants Veelbelovend: volgend jaar stijging mogelijk als de lijn van dit jaar wordt voortgezet.
- Belangrijke dalers: De Leest, De Vierbannen (i.v.m. chefwisseling), Joelia, Bord’eau (i.v.m. chefwisseling), Da Vinci, Aan de Poel, Bolenius
- Belangrijke stijgers zijn o.a.: Tribeca, De Groene Lantaarn, &moshik, Damianz, Beulings, BAK en De Kas.
- Met 3 punten gestegen: Damianz (van 12 naar 15)
- Belangrijkste Awards: Chef van het Jaar: Jarno Eggen (De Groene Lantaarn) en Talentvol Chef van het Jaar: Dennis Huwaë (Daalder).

Belangrijkste verschuivingen

Belangrijke stijgers zijn:
Tribeca (van 18 naar 19 punten), De Groene Lantaarn (van 17 naar 18 punten), &moshik (van 16,5 naar 17,5 punten), Damianz (van 12 naar 15 punten), Beulings, BAK en De Kas (van 13 naar 15 punten).

Gedaald in de Gault&Millau gids zijn onder andere: Bolenius en Aan de Poel (van 16,5 naar 16 punten), Da Vinci (van 17 naar 16,5 punten), Bord’eau (van 19 naar 17 punten – i.v.m. chefwisseling), Joelia (van 18 naar 17,5 punten) en De Leest (van 19,5 naar 19 punten).

De hoogst genoteerde nieuwe zaken in de gids zijn Le Restaurant (17 punten – opnieuw in de gids), AIRrepublic (16 punten), The French Connection, De Jong en Voltaire (15 punten).

Ieder jaar kent GaultMillau ter gelegenheid van de verschijning van de nieuwe editie van de Gault&Millau Restaurant- en Hotelgids een aantal awards toe aan horecaprofessionals en -bedrijven die zich op bijzondere manier hebben onderscheiden. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de Jaarbeurs in Utrecht, aan het slot van de openingsdag van de vakbeurs Gastronomie | Fine Food Professional.

Vanaf woensdag 8 november is de nieuwe GaultMillau gids verkrijgbaar in diverse boekhandels  en via internet tegen een verkoopprijs van euro 12,95 (ISSN 2468-015X).