Richard Ekkebus 3e Asia's 50 Best: 'Dit durf je nooit te hopen'

Richard Ekkebus 3e Asia's 50 Best: 'Dit durf je nooit te hopen'

'Je verwacht het niet en je durft het sowieso niet te hopen', reageert Richard Ekkebus op zijn 3e plek op de lijst Asia's 50 Best Restaurants 2017. De Nederlandse chef-kok van restaurant Amber in Hong Kong stijgt niet alleen een plaats, maar is opnieuw de beste van China.

Gevraagd naar zijn eerste reactie, is Richard Ekkebus vooral vol ongeloof. 'Je verwacht het niet en durft het ook niet te hopen.' De stijging in de lijst van Asia's 50 Best Restaurants is meer dan één plekje omhoog. Het betekent dat Amber nu in de top-3 van beste restaurants van Azië staat en opnieuw het beste restaurant van China is.

'Sowieso consolideren'

'Het was absoluut spannend', zegt Ekkebus vanuit Bangkok waar de lijst werd onthuld tijdens een feestelijke ceremonie. 'Maar ik wilde sowieso die 4e plek van vorig jaar consolideren.' Groot was dan ook best de schrik toen zijn Japanse collega Narisawa op plek 6 werd genoemd. Het restaurant uit Tokyo was afgelopen jaar nog tweede. 'Ja, ik schrok daar wel van, ik dacht dat het op één zou komen.'

Lees ook het interview dat Misset Horeca met Richard Ekkebus in New York had

'Ooit tijd om plaats te maken'

Ekkebus realiseert zich dat hem ook ieder jaar kan gebeuren. 'Er speelt gewoon zo
Foto cvontzettend veel in Hong Kong, er komen zo ontzettend veel nieuwe en goede zaken bij. In heel Azië trouwens. Dan weet je dat het gewoon een keer jouw tijd is om plaats te maken. Dat is ook niet erg, maar nu we derde zijn geworden is dat natuurlijk prachtig.'

'Fantastische plek 3'

De spanning liep hoog op voor Ekkebus toen de top-5 bekendgemaakt werd en hij ook niet op plek 4 bleek te staan. Die bleek voor 8 ½ Otto e Mezzo Bombana, eveneens uit Hong Kong. 'En als je dan je naam hoort op plek 3, is dat natuurlijk fantastisch', aldus een uitgelaten Ekkebus, die het afgelopen jaar met Amber ook al op plek 20 van The World's 50 Best Restaurants stond.

Kijk ook video-interview Richard Ekkebus: '20e plek World's 50 Best Restaurants niet durven dromen'

Charity-diner met collega's

Nu gaat de Zeeuwse chef zijn derde plek vieren. Eerst in Bangkok met de rest van de lijst en straks ook in Hong Kong. In ieder geval samen met collega's Umberto Bomobana van 8½ Otto e Mezzo Bombana in Hong Kong, die onderscheiden werd met een 4e plek en de Lifetime Achievement Award en May Chow van Little Bao in Hong Kong, die er vandoor ging met de award van 'Best Female Chef'. Ekkebus: 'Ik sprak Umberto net nog en May is ook een goede vriendin. We gaan er iets moois van maken; waarschijnlijk een mooi Charity-diner zodat we iets terug kunnen doen voor de gemeenschap.'