nieuws

Maître-sommelier van De Zwaan* naar Noble*

Restaurant 1224

Willem-Jan Klomp (37) maître-sommelier van sterrestaurant De Zwaan in Etten Leur heeft een andere baan. Na negen jaar gewerkt te hebben voor het restaurant van Roland Peijnenburg gaat Klomp aan de slag voor Edwin Kats bij Noble in Den Bosch. Tevens een restaurant dat in bezit is van een Michelinster. 

Maître-sommelier van De Zwaan* naar Noble*
Willem-Jan-Klomp

Wie Klomp gaat opvolgen bij De Zwaan in Etten-Leur is nog niet bekend. Klomp werkte eerder al bij de voorganger van Noble, Chalet Royal in Den Bosch.

Roland Peijnenburg neemt met mooie woorden afscheid van zijn maître-sommelier. Hij schrijft op Facebook: ‘Dag grote roerganger, dank voor je fantastische werk en heel veel succes gewenst!’

Zaterdag 13 mei was de laatste werkdag van Willem-Jan Klomp bij de Zwaan. Hij werkte er negen jaar en leerde in die tijd de vaste gasten goed kennen.

‘Na al die jaren ken ik hun smaak, maar ik weet ook wat voor werk ze doen, welke hobby’s ze hebben, hoe ze in het leven staan. Een vaste gast, een man wil tafel zeven als hij met een gezelschap komt. Komt hij alleen met zijn partner, dan prefereert hij de kleinere tafel acht. Hij houdt van witte Bourgogne, maar ik kan hem verrassen met een wijn uit Libanon of Zwitserland.’’

Hij vervolgt in BN De Stem: ‘In dit vak draait alles om de details. Zo komen in een kristallen Riesling-glas wijnen als een Bourgogne beduidend anders tot hun recht dan in een veel breder Chardonnay-glas. Uiteindelijk draait het er allemaal om, om onze gasten een topmiddag of -avond te bezorgen. Sommigen bestellen drie maanden van tevoren een tafel. Ze kleden zich er speciaal naar, vrouwen maken zich op. Vaak komen ze van ver, zijn ze een weekendje op stap.’

Naar eigen zeggen heeft Klomp het mooiste vak dat er bestaat. Waarom hij dan toch weggaat? ‘Ik ben toe aan een volgende stap. In mijn ontwikkeling heeft eigenaar Roland Peijnenburg een belangrijke, positieve rol vervuld. Maar de laatste jaren wilde ik als bedrijfsleider meer en meer op zijn stoel zitten, terwijl Roland zowel eigenaar als gastheer is. In Den Bosch daarentegen staat de eigenaar niet in het restaurant. Ik word het gezicht van de zaak. Vandaar mijn vertrek.’

Willem-Jan Klomp

Willem-Jan Klomp (1979) werkte voor zijn komst naar De Zwaan voor restaurant La Rive (Amstel Hotel Amsterdam), Restaurant Excelsior (Hotel de l’Europe Amsterdam), Restaurant De Karpendonkse Hoeve (Eindhoven) en Restaurant Chalet Royal (Den Bosch). Chalet Royal van Gerrit Greveling was de voorganger van Noble in hetzelfde pand in Den Bosch. Klomp was Nederlands Kampioen Gastvrijheid n zowel 2004 als 2005.

 

Nieuws over De Zwaan

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels