Marco Somer: nieuwe start voor Restaurant Harmonie 23

Marco Somer: nieuwe start voor Restaurant Harmonie 23

Marco Somer heeft op 23 september om 20.00.23 uur zijn restaurant aan de Westersingel in Rotterdam officieel heropend met een 23-gangen diner. De naam is veranderd van Harmonie naar Harmonie23. 'Ik heb iets met 23, vandaar deze naam en dit tijdstip,' lacht chef Marco Somer.

Sinds januari 2017 is Marco Somer (34)eigenaar van De Harmonie in Rotterdam. Hij nam het over van de Dudok groep en is sinds begin dit jaar exploitant van het restaurant en de zalen die er boven zitten. ‘We hebben het vijf jaar samengedaan, maar ik wilde graag op eigen benen staan. Van Dudok kreeg ik de kans om zelfstandig verder te gaan, en die heb ik met beide handen aangegrepen.’

Zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven, nam Somer de stap naar het ondernemerschap. Hij werkte plannen uit voor een grootschalige verbouwing en koerswijziging en eind juli ging de sloopkogel door de oude Harmonie. 23 September vond de officiële opening plaats met een tasting van 23 gangen. Deze staat ook vast op het menu bij Marco Somer voor de prijs van 99,23 euro.

‘Het getal 23 achtervolgt me al m’n hele leven. Of dit nu positief of negatief is. Als ik geld inzet in het casino is dat altijd op 23. De volumeknop staat op 23. Het is er altijd.

Een viergangenmenu kost bij Harmonie 23 52 euro, een vijfgangenmenu 57,50 euro. 'Niet alleen het interieur ging op de schop, we zijn ook een nieuw restaurant gestart. Een nieuw concept. '

‘Alles is veranderd. Zowel restaurant als keuken. In de oude situatie kwam je direct het restaurant binnen door de klapdeurtjes. Nu kom je eerst in een halletje, in een aperitiefruimte waar we gasten kunnen ontvangen. Daarna kun je door een gangetje naar het restaurant. Gasten hebben hier zicht op de keuken.’ Somer was vijf weken dicht tijdens de verbouwing. ‘De keuken was op. Alles is gestript en ik heb hem een behoorlijk stuk vergroot en naar voren gehaald. Ik heb meer en betere apparatuur tot mijn beschikking, meer afzetmogelijkheden.’

Ambities Marco Somer

Somer wil de keuken naar een hoger niveau tillen. ‘Dat kan nu. We hebben altijd tegen de top aan gekookt. Nu wil ik doordringen tot de top. Sterambities wil Somer niet direct uitspreken. ‘Dat is lastig. Ik wil maximaal creatief zijn. Maar een Michelinster is geen doelstelling voor me. Al zou het wel schitterend zijn…’

Somer nam in 2012 in de keuken van De Harmonie het roer over van Sieberen Meerema.  Somer kookte onder meer bij Gordon Ramsey (in restaurant Maze, Londen) en Amarone in Rotterdam.