nieuws

De Gouden Koksmuts: ‘Dit is de koning van de kookwedstrijden’

Restaurant 1443

‘Een mooie wedstrijd gewenst allemaal’, zo klinkt het maandag 8 januari op de Horecava bij aanvang van de wedstrijd voor brigades van toprestaurants met een SVH Meesterkok en/of één of meerdere Michelinsterren. Acht teams staan op een rij met maar één doel: het winnen van de Hanos Gouden Koksmuts.

De Gouden Koksmuts: ‘Dit is de koning van de kookwedstrijden’

Tijdens de wedstrijd om de Gouden Koksmuts gaan de deelnemende teams, bestaande uit drie personen, de strijd aan door vier gerechten te creëren op basis van een zogenaamde ‘blackbox’. Pas op de dag van de wedstrijd ontvingen zij deze blackbox, waarin de ingrediënten zitten waarmee zij hun vier gangen binnen bepaalde tijd moeten koken en presenteren aan de jury. Dit jaar moeten de teams werken met onder meer kalfsvlees, scheermessen en forel. Het thema van de wedstrijd is duurzaamheid. ‘

’t Lansink*

De onderlinge concurrentie is stevig met teams die al veel wedstrijdervaring hebben. ‘We wilden als team graag met een wedstrijd meedoen’, aldus team ’t Lansink. ‘We hebben besloten het gelijk goed aan te pakken. In Nederland is dit één van de grotere wedstrijden. We dachten eigenlijk alle drie waarom niet gelijk hoog beginnen.’ Davy Roord: ‘We oefenen elke woensdag. We oefenen of één gerecht, of meerdere gerechten op tijd’, aldus de kok die al eens meedeed aan de strijd om de titel Talent van de Toekomst. Het team kookt al twee jaar samen. ‘We gaan natuurlijk voor de eerste plek. Anders moet je niet meedoen aan zo’n wedstrijd.’

De Loohoeve

Dat De Loohoeve mee mag doen, is bijzonder omdat het restaurant geen Michelinster heeft of een SVH Meesterkok. ‘We schrijven ons als jaren in, steeds mochten we niet. Maar dit jaar mochten we eindelijk’, aldus Jeroen Brouwer. ‘Dit is toch de koning van de wedstrijden’, vult Marleen Brouwer aan, tweevoudig winnaar van het Bronzen Kokmes (NK leermeester-leerling)  en deelnemer van Slag op de Schelde. Marleen en Jeroen koken al tien jaar samen. Jeroen is sterk in vlees en vis.  Marleen is de patissier en het derde teamlid: Jorgo Tzanos onderscheidt zich met groenten. Tzanos: ‘Ik heb nog niet zoveel wedstrijdervaring, mooi om mee te kunnen doen.’ Jeroen: ‘We gaan er heen om te winnen. Dit zijn allemaal supersterren, dus als we winnen zou dat wel super speciaal zijn.’ Marleen zegt na het uitserveren  van het dessert een goed gevoel te hebben over de wedstrijd. ‘Het was leuk. We gingen ook goed van start. Een geluk was dat we veel ingredienten uit de blackbox op onze menukaart hebben staan. Het hoofdgerecht was even spannend, maar ook daar zijn we tevreden over. We wisten goed wat we moesten doen.’

Bekijk hier de fotoreportage van de gerechten en de deelnemende teams

Leestip: Team De Loohoeve uit Schoonloo wint De Gouden Koksmuts

De Heer Kocken*

Chef-kok John Kocken: ‘Ik ben niet zo van de wedstrijden. Maar de jongens wilden graag dat ik een keer meedeed. Dan moet je wel aan deze wedstrijd meedoen.’

’t Amsterdammertje*

‘Dit is een hele mooie wedstrijd waar de top van Nederland aan meedoet. Wat we op de wedstrijd doen is niet te vergelijken met wat we in het restaurant doen. Hier komt een heel ander soort druk bij kijken.’

Ciel Bleu Restaurant**

‘Dit is toch wel de meest toonaangevende wedstrijd. Als je hier goed presteert dan gooi je hoge ogen. De balans in het team is goed’, aldus Lars Drost van Ciel Bleu. Hij wist de Bocuse d’Or Nederland binnen te slepen en gaat ons land in mei 2018 vertegenwoordigen in Turijn. Collega Jelle Conijn won de eerste editie van Slag op de Schelde, een kookwedstrijd op het water. Lars Drost zegt na de wedstrijd tevreden te zijn over de prestatie. ‘Alles wat mee is gegaan is op smaak. Maar je weet natuurlijk nooit wat het oordeel is van de jury.’ Over het koken uit de blackbox zegt hij: ‘We wisten wel ongeveer wat we wilden gaan koken. Hebben goed gekeken naar de gerechten van dit seizoen en de bereidingen daarvan.’

De Bloemenbeek*

‘Een hele mooie wedstrijd’, aldus team De Bloemenbeek. ‘We zijn goed op elkaar ingespeeld. We hebben er veel voor getraind, gekeken naar het seizoen en met die producten gewerkt. Ook hebben we geoefend onder tijdsdruk. We gaan voor plek nummer één’, zo besluit het team.

Het Roode Koper*

‘De Gouden Koksmuts blijft de mooiste wedstrijd van Nederland’, aldus het team dat vaker meedeed met de wedstrijd. Het team trainde veel en oefende op tijd. We hebben iedere dag een dagmenu, dus wat dat betreft hebben we iedere dag een blackbox. Bij de Gouden Koksmuts heb je altijd goede tegenstanders, we weten wat het is en wat er gaat komen. We halen graag een keer die muts naar Ermelo.’

Merlet*

Rob Overdevest van Merlet*: ‘Je wordt hier een betere kok van. Je leert op een andere manier koken dan dat je gewend bent. Ons team is sterk omdat we drie jongens zijn met een eigen specialiteit.’  Marco Helsloot, een wedstrijdtijger eerste klas – hij kookte vorig jaar drie dagen op de Horecava en won het Zilveren Koksmes – noemt het een enorme uitdaging. ‘We gaan voor de winst.’

Vakjury

Alle culinaire creaties werden beoordeeld door een vierkoppige jury bestaande uit Cees Helder, voormalig chef-kok en eigenaar restaurant Parkheuvel, Frank Fol, president van de Belgische Meesterkoks, Felix Wilbrink, culinair journalist De Telegraaf, en Waldrik Kremer, jury secretaris.

De deelnemers op een rij

Restaurant Plaats Chef Sous-chef Sous-chef
’t Amsterdammertje* Loenen aan de Vecht Marco vd Wijngaard Dennis Steenbergen Floris Wieten
 Het Roode Koper* Ermelo Dennis van den Beld Gert vd Heijden Kevin Reijerse
De Heer Kocken* Vught John Kocken Thomas Kock Wayne Kropman
De Bloemenbeek* De Lutte Matthijs Mulder Michel Oude Booijink Sebastiaan Schreuder
Ciel Bleu Restaurant** Amsterdam Jelle Conijn Lars Drost Andreas Peter
’t Lansink* Hengelo Davy Roord Peter Zwetsloot Jercy Frans
Hotel & Restaurant Merlet* Schoorl Marco Helsloot Basz Varga Rob Overdevest
De Loohoeve Schoonloo Jeroen Brouwer Marleen Brouwer Jorgo Tzanos

Bekijk hieronder de foto’s waarop staat welke gerechten de teams maakten uit de blackbox.

Foto's

Reageer op dit artikel