nieuws

Maaltijdbezorger klaagt Deliveroo aan om beëindiging vast contract

Restaurant 256

Maaltijdbezorger Sytze Ferwerda (19) klaagt zijn werkgever Deliveroo aan. Deliveroo wil vanaf 1 februari 2018 alleen nog met zelfstandige bezorgers werken (zzp-ers) en niet meer met vaste contracten.

Maaltijdbezorger klaagt Deliveroo aan om beëindiging vast contract

Sytze Ferwerda wil gewoon in loondienst blijven bij zijn werkgever maaltijdbezorger Deliveroo. Hij vreest als schijn-zelfstandige te worden behandeld. Hij kreeg het geld voor de rechtszaak bijeen door een zogenoemde crowdfundingsactie van de PvdA. Met het proces hoopt hij meer rechten af te dwingen, zoals een inkomen na een aanrijding.

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk zegt heel blij te zijn de fietskoerier te kunnen steunen in diens strijd. ‘Deliveroo zijn de nieuwe boeven. Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal op te stuwen. Alle risico’s voor de bezorger, alle winst voor  het bedrijf.’

Hij hoopt dat door de rechtszaak bezorgers weer zeker kunnen zijn van een inkomen, een verzekering bij arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte. ‘Dat zou ook een duidelijk signaal zijn naar alle andere bedrijven die vergelijkbare plannen hebben: dit mag niet’, aldus Van Dijk.

De PvdA wist dankzij bijna vierhonderd donaties ruim 7000 euro op te halen voor de rechtszaak van Ferwerda.

Reactie Deliveroo op de aanklacht

Deliveroo zelf zegt in een reactie dat de bezorgers ‘Heel tevreden zijn met deze nieuwe vorm van flexibel werk en dat er steeds meer bezorgers bij komen. Wij geloven in het freelancemodel maar streven ernaar het verder te verbeteren.’ De bezorgdienst laat ook weten ‘op zoek te willen gaan naar een manier om bezorgers meer collectieve zekerheden te bieden en tegelijkertijd de nodige vrijheid te laten behouden.’

Meer over maaltijdbezorging op Misset Horeca

Waar bezorgt Deliveroo?

De 14 steden waarin de bezorgdienst nu fietskoeriers heeft zijn: Arnhem, Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, Breda, Tilburg, Utrecht, Den Haag, Den Bosch, Haarlem, Amstelveen, Eindhoven, Leiden en Delft. De blinde vlek van  Deliveroo in Nederland zijn tot nu toe de Noordelijke provincies en Limburg.

De tien meest bestelde gerechten

(in willekeurige volgorde)
pizza’s
burgers
sushi
bier
ijs (Ben & Jerry’s)
kip
taco’s
salades

Meer weten?

Nieuws 

 

Reageer op dit artikel