nieuws

Menno Post**: ‘Koken met minder zout maakt je als kok heel creatief’

Restaurant 1758

Menno Post van tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns pleit ervoor om te koken met minder zout. ‘Beperk zout en kijk naar alternatieven. Het maakt je als kok heel creatief’, zei hij dinsdag 9 januari tegen Misset Horeca op de Horecava tijdens de aftrap van de Nierstichting Restaurant Driedaagse.

Menno Post**: ‘Koken met minder zout maakt je als kok heel creatief’

De eerste landelijke editie plaats van de Restaurant Driedaagse  vindt plaatst op 6, 7 en 8 maart. Met de kick-off willen de Nierstichting en KHN andere restaurants enthousiasmeren om – net als de Bokkedoorns – mee te doen aan de Restaurant Driedaagse.

Zoutbewust menu

Het doel is om tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse zout letterlijk op de kaart zetten door het serveren van een goed en lekker zoutbewust 3- tot 5-gangen menu.  De restaurateur bepaalt zelf het menu, het aantal gangen en het prijsniveau. Lees er hier meer over.

Tips Menno Post

Menno Post is voorstander van minder zout in de keuken. Hij zet zich dan ook graag in als ambassadeur. Een jaar geleden startte hij al met het werken met zout met alleen natuurlijke mineralen. ‘Zoutloos koken kan niet, maar ik zoek wel naar alternatieven. In een restaurant komen gasten om te zondigen, maar koks mogen zich er best bewust van zijn dat we ook minder zout kunnen gebruiken. Als alternatief zijn er genoeg specerijen en verse kruiden. Daarnaast zijn ook ansjovis, kaas, olijven, zilte groentes, feta en geitenkaas mooie vervangers.’

Verse kruiden

Sanne Rademaker van de Nierstichting geeft ook als tip om zoveel mogelijk verse kruiden te gebruiken. Bij gevriesdroogde en gedroogde kruiden is het vocht onttrokken waardoor ze langer houdbaar zijn. Daardoor hoeft er minder van toegevoegd te worden. Verse kruiden geven gerechten bovendien de meeste smaak, geur en kleur. Afgesneden kunnen ze tot een paar dagen koel bewaard worden in een vochtig keukenpapier of theedoek. In de vriezer zijn de kruiden tot meerdere maanden houdbaar.

Jaarlijks 1 kilo zout teveel

85 procent van de Nederlandse bevolking krijgt meer zout binnen dan de maximum hoeveelheid van 6 gram per dag die de Gezondheidsraad aanbeveelt.  ’85 procent van de Nederlanders eet jaarlijks zelfs 1 kilo zout teveel.’ 80 procent van het geconsumeerde zout krijgt men binnen via gekochte voedingsmiddelen. De rest wordt toegevoegd tijdens het kookproces.

Reageer op dit artikel