Sign Language Coffee Corner opent in Circl Amsterdam

Sign Language Coffee Corner opent in Circl Amsterdam

De Sign Language Coffee Corner start op 1 februari met een koffiebar in Circl, het circulair ingerichte restaurant op de Amsterdamse Zuid-as van de Vermaat Groep.

Met de komst van de Sign Language Coffee Corner heeft Circl een primeur te pakken: het is de eerste koffiecorner bij een groot Nederland bedrijf waar alleen dove barista’s werken. De koffie kan er uitsluitend in gebarentaal worden besteld.

De Sign Language Coffeebar in Amsterdam verzorgt trainingen speciaal voor gemotiveerde doven die graag aan de slag willen als barista. Sandra Ballij, initiatiefnemer Ctalents: ‘Het is echt fantastisch om te zien dat ons gedachtegoed van duurzame inclusiviteit en het juist inzetten van de talenten van zintuiglijk uitgedaagden ook opgepikt wordt door een groot bedrijf zoals ABN Amro’.

Landelijke uitrol naar ABN Amro kantoren

Circl is niet lang het enige grote Nederlandse bedrijf met een Sign Language Coffee Corner. ABN Amro gaat het concept van de ‘gebaarista’s’ in samenwerking met Ctalents landelijk uitrollen voor de grotere kantoren. Kees van Dijkhuizen, ceo ABN Amro: ‘Voor ons is dit weer een mooie stap richting een nog inclusievere bank en hopelijk zullen anderen ons voorbeeld volgen. Dit is iets waar je niet te lang over moet praten, je moet het gewoon doen’.

Lees ook: Vermaat runt volledig circulair restaurant Circl

Bestellen bij gebaarista’s

Bezoekers van de koffiebar die geen gebarentaal beheersen, kunnen ter plekke gebruikmaken van een scherm met korte, geluidloze videofilmpjes. Daarmee leren ze in enkele seconden hoe een espresso of een cappuccino gebarentaal te bestellen is. De filmpjes – dertig in totaal, inclusief de gebaren voor het bestellen van een brownie, een croissantje en ook voor: ‘Ik wil m’n bestelling meenemen’ en: ‘Tot morgen!’ – zijn ook te bekijken op de website www.signlanguagecoffeebar.nl.

Ctalents begeleidt auditief beperkte mensen naar werk

De Sign Language Coffee Bar maakt onderdeel uit van een groep bedrijven (restaurant Ctaste, experiencecentrum Cthecity en werkbemiddelaar Ctalents) die zich al tien jaar inzet om mensen met visuele of auditieve beperkingen naar werk te helpen. Bij Ctaste, waar gasten dineren in het pikkedonker, verzorgen veertien blinde obers de bediening.

Ctalents plaatste o.a. dove adviseurs bij ABN Amro, die daar met een videoverbinding dove en slechthorende klanten van de bank in gebarentaal uitleg over hypotheken en beleggen geven. In totaal werden meer dan 150 doven (40%) en blinden (60%) naar duurzame banen geholpen. 90% van de geplaatsten was na een jaar nog steeds aan het werk.

Bekijk ook: Fotoreportage Circulaire hotspot Circl