nieuws

WineStein voor studenten Vakschool Wageningen

Restaurant 1667

De Vakschool Wageningen gaat als eerste school in Nederland gebruik maken van de digitale sommelier-app WineStein. Studenten die een horeca-opleiding volgen bij Rijn IJssel Vakschool Wageningen, kunnen zo nog beter aan gasten uitleggen welke wijn bij welk gerecht past en vice versa.

WineStein voor studenten Vakschool Wageningen
Jasper van den Hoogen (foto: Fotobureau Dijkstra)

Tijdens de Horecava in januari 2018 bekrachtigden beide partijen de samenwerking officieel.

WineStein is een digitale sommelier die voor elk gerecht de best passende wijnen selecteert. De app WineStein is een uitvinding van drie partijen: een topkok (voormalig Michelin-sterren chef), een voormalig student aan het Institute Master of Wine in London én de faculteit Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Winestein in restaurants

winestein

Carel Rink ( Directeur Vakschool Wageningen)
Jorg van der Heijden (CEO WineStein)
Jasper van den Hoogen (Manager Hospitality WineStein)
Igor Klein (Docent Gastronomie en Wijn Vakschool Wageningen)

De universiteit heeft ervoor gezorgd dat gasten in een aangesloten restaurant op een tablet kunnen invoeren welke gerechten ze gaan eten waarna het algoritme van WineStein een passende wijn zoekt. Omgekeerd zoeken werkt ook; dan voert een gast eerst de wijn in, waarna een passend gerecht wordt gezocht.

>>> Winestein zorgt voor 25 procent meer wijnomzet bij restaurants

Restaurants werken dus al samen met WineStein. En nu ook de eerste school. Met zo’n slimme app vraag je je bijna af of uitleg van een sommelier nog wel nodig is. Directeur Carel Rink van Vakschool Wageningen legt uit: ‘Gasten zullen juist meer vragen stellen over wijnen. Want als er meer goede matches zijn, welke moet je dan kiezen? Daar kunnen onze studenten vakkundig advies over geven. Het is voor ons een zeer welkome aanvulling op de lessen in wijn die onze studenten al krijgen.’

Jasper van den Hoogen

Jasper van den Hoogen van WineStein, tevens oud-student van Vakschool Wageningen, legt uit dat de app objectief advies wil geven waarmee de consument geholpen is, zodat hij meer kan genieten van het leven. De focus komt meer op smaak te liggen. ‘De score in het wijnadvies geeft aan hoe goed de wijn bij een gerecht past. Een score van 100 is de perfecte match, vanaf 60 is een prima combinatie. Een tablet met de app op tafel met mooie matches leidt tot 25 procent meer verkoop.’

De app is inmiddels gevuld met meer dan een miljoen wijnen en beschikbaar in aangesloten restaurant, thuis en in supermarkten.

>>> Sommelier Bord’Eau naar WineStein

 

Reageer op dit artikel