Haarlems initiatief De Tafel van Veel succesvol

Haarlems initiatief De Tafel van Veel succesvol
De Tafel van Veel, een Haarlems initiatief tegen eenzaamheid, is een groot succes. Foto: Facebook De Tafel van Veel

De Tafel van Veel, een Haarlems initiatief tegen eenzaamheid, bestaat een jaar en is een groot succes. Aan de Tafel van Veel kunnen gasten voor een bescheiden bedrag een lunch of diner nuttigen en tegelijkertijd nieuwe mensen leren kennen.

De Tafel van Veel is een idee van GroenLinks raadslid Ziggy Klazes. Het is ontstaan in het Haarlemse jaar van de Ontmoeting in 2017. De gemeente riep haar bewoners en welzijnsinstellingen op om initiatieven te nemen om eenzaamheid te bestrijden.

Uitnodigende, lange tafel

Klazes vroeg een aantal Haarlemse restaurants om elke dinsdag, een rustige dag voor de horeca, een paar tafels aan elkaar te schuiven. Deze lange en uitnodigende tafel vormt ‘De Tafel van Veel’. Gasten (maximaal 10 personen per restaurant) kunnen voor 5 euro een lunch of voor 10 euro een diner nuttigen en tegelijkertijd nieuwe mensen kan leren kennen.

Lees ook: 'Nieuw Ibis Styles Haarlem City Hotel geopend'

Vijf restaurants geopend per keer

Na een jaar kan het initiatief zichzelf een succes noemen. Iedere dinsdagavond openen vijf deelnemende restaurants de deuren voor gasten van De Tafel. Voor 2018 zijn dat Restaurant BabbelsBij TholenDe WandelaarDe Lange Heer en  Kloosterkeuken.

Een groep van dertig vrijwilligers is gastheer- of vrouw en vormt de brug tussen de Tafel en de horecaondernemer. Inmiddels heeft De Tafel van Veel een eigen website en Facebookpagina en zelfs een ambassadrice in de vorm van de Haarlemse cabaretière Mylou Frencken.

Leestip: 'Food trends 2018: fast casual, comfort en mood food'

Klazes daagt andere steden en gemeenten uit om het initiatief over te nemen en nodigt geïnteresseerden uit om een kijkje te komen nemen in Haarlem.

Bekijk ook: Fotoreportage Horecainterieur: bistro Berlage Amsterdam