nieuws

A Beautiful Mess heropent in wasserette van Bijlmerbajes

Restaurant 1055

Pop-uprestaurant A Beautiful Mess opent op 8 maart officieel zijn deuren in de Bijlmerbajes. Waar vroeger de wasjes van gevangenen werden gedraaid, kunnen gasten nu terecht voor lunch en diner.

A Beautiful Mess heropent in wasserette van Bijlmerbajes
© Jolanda Kruse

Mensen gevlucht uit met name het Midden-Oosten en Afrika worden begeleid en getraind door het team van A Beautiful Mess om samen met Amsterdamse horecaondernemers heerlijke fusiongerechten op tafel te zetten. A Beautiful Mess is in ieder geval tot december 2018 als restaurant geopend.

Daarnaast wil het restaurant zoveel mogelijk mensen aan een baan helpen door werkervaring en een netwerk te bieden. En met succes: vorig jaar vonden 30 van de 60 trainees al binnen één jaar een baan of vervolgopleiding. Ook de Amsterdamse horeca heeft baat bij het project, vanwege het tekort aan met name keukenpersoneel.

>> Leestip: Tijdelijk hotel in de Bijlmerbajes, The Movement Hotel 

Een bende met een missie

A Beautiful MessBij A Beautiful Mess toveren chefs uit onder andere Irak, Iran, Jemen, Syrië en Eritrea verse en gezonde ingrediënten om tot shared dining-gerechten, geïnspireerd op de keuken van Afrika en het Midden-Oosten. Bovendien is het een mooie gelegenheid om eens in de oude gevangenis te eten, voordat deze plaatsmaakt voor een woonwijk. Zoals de naam al doet vermoeden, hoeft niet alles strak geregeld te zijn. In dit restaurant smelten verschillende culturen en nationaliteiten samen tot een prachtige bende met een missie. Het team werkt samen aan een veilige plek voor mensen die in Nederland een nieuw leven opbouwen. Hier kunnen ze hun talenten ontplooien en hun netwerk opbouwen zodat ze kunnen doorstromen naar een vaste baan.

Het restaurant is voorzien van een open keuken, een warme binnenplaats en livemuziek op donderdag en zaterdag. Horecaondernemer Lodewijk Keulen en culinair schrijfster en kok Merijn Tol begeleiden het keukenpersoneel en de bediening. Het interieur is gerestyled door brand architect Jasper Klinkhamer, Favela Painting, Philips Lighting en Intratuin Amsterdam. Er is ook een concept store met atelier in het restaurant, waar producten worden gemaakt met Nederlandse designers en ambachtslieden. Verder opent het team van A Beautiful Mess dit jaar een koffiebar bij het azc aan de Willinklaan in Amsterdam-West.

Refugee Company
A Beautiful Mess is opgericht door Refugee Company. Refugee Company ondersteunt mensen met een vluchtelingenachtergrond om de draad weer op te pakken en hun kwaliteiten in te zetten. Het startpunt van Refugee Company is het talent, de veerkracht en de positieve energie die veel mensen hebben. De organisatie verbindt mensen met een vluchtelingenachtergrond aan de kansen die er zijn in Nederland. Op deze manier ontstaan duurzame netwerken tussen nieuwkomers en Nederlanders. Horecaondernemers die zich nog willen aansluiten bij A Beautiful Mess zijn zeer welkom.

>> Leestip: Restaurant Syr: culturen mengen op bord en werkvloer

Reageer op dit artikel