Chefs Thijs Meliefste en Jan Sobecki nieuw in internationale top-ranglijst

Chefs Thijs Meliefste en Jan Sobecki nieuw in internationale top-ranglijst
Jan Sobecki van Tribeca

De Nederlandse chefs Jan Sobecki en Thijs Meliefste zijn dit jaar nieuwkomers in de OAD ranglijst van internationale restaurants. Beide chefs koken in Londen rondom de bekendmaking van de ranglijst van Europese topzaken van Opinionated About Dining (OAD).

Thijs Meliefste van Restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk en Jan Sobecki van Tribeca** in Heeze koken in Londen op 22 april, de avond voor de bekendmaking van de gehele ranglijst. OAD is een Amerikaans platform dat op 23 april haar Europese ranglijst van de beste 100 restaurants bekend maakt. Meliefse werd afgelopen jaar in Nederland veel genoemd als kandidaat voor zijn eerste Michelinster. Opmerkelijk genoeg kreeg hij deze niet van Michelin. In Lekker was Meliefste de grootste stijger in de gids voor 2018.

Andere Nederlandse restaurants die genoteerd stonden in deze ranglijst waren De Librije, Bord’Eau en De Leest. De Librije en De Leest staan waarschijnlijk ook dit jaar weer tussen de grote namen, maar hun positie of rol is nog niet bekend. Namen van nieuwkomers zijn echter al wel onthuld omdat deze chefs ook koken op het diner van de nieuwkomers. Thijs Meliefste

De Librije, het driesterrenrestaurant van Jonnie en Therese Boer in Zwolle, stond in 2017 op nummer 5 en liet alleen L’Arpege van Alain Passard, Schloss Schauenstein van Andreas Caminada, Faviken van Magnus Nilsson en Azurmendi van Eneko Atxa voor zich. Bord’Eau met Richard van Oostenbrugge nog aan het roer stond op 40 en De Leest van Jacob Jan Boerma op 41.

Ranglijst 2018

De lancering van de ranglijst gaat gepaard met een periode van veel activiteiten. Deze starten al op 16 april en duren tot en met 23 april, de dag van de bekendmaking. ‘Er zijn pop-ups, gezamenlijke diners van chefs en als klapstuk de bekendmaking van de Top 100+ voor 2018. De bekendemaking is bij het Royal Hospital Chelsea.

Andere nieuwkomers in de ranglijst dit jaar zijn:
Benjamin Peifer - Intense
Dylan Watson - Ernst
Giussepe Iannotti - Kresios
Istvan Veres - Babel Budapest
Peter Sanchez-Iglesias - Casamia
Roger Asakil Joya - Sabi Omakasa
Tohru Nakamura - Geisels Werneckhof
Vasco Coelho Santos - Eskalduna Studio
Willem Hiele - Willem Hiele Lunch & Gastentafel

Lees meer over 
Thijs Meliefste
Jan Sobecki