Bocuse d'Or Europe: de twintig kandidaten zijn bekend

Bocuse d'Or Europe: de twintig kandidaten zijn bekend
Chef Lars Drost (rechts) en commis Mike Klaassen

Op 11 en 12 juni vindt in het Italiaanse Turijn de Europese finale van de Bocuse d'Or plaats.

Voor Nederland komt chef Lars Drost van en zijn commis Mike Klaassen Restaurant Ciel Bleu(**) in actie. Zij wonnen de Bocuse d’Or Nederland. Het team onder begeleiding van coach Jan Smink (De Librije***) gaan Nederland vertegenwoordigen in Turijn. Het is voor het eerst dat het evenement plaatsvindt in Zuid-Europa. Na edities in Noorwegen, Zwitserland, België, Zweden en Hongarije is het nu de beurt aan Italië, om precies te zijn de noordelijk gelegen regio Piëmont, om de Europese selectieronde van de meest prestigieuze gastronomische wedstrijd te hosten: De Bocuse d’Or.

Volgorde en namen

De volgorde voor de Europese finale is inmiddels bekend. Nederland is op de eerste dag aan de beurt. De loting voor 11 juni:

  1. Poland, David Szkudlarek, Folwark Folińscy Restaurant
  2. Belgium, Lode De Roover, Fleur de Lin Restaurant
  3. Iceland, Bjarni Siguróli Jakobsson, Reykjavík Gastronomy
  4. Hungary, Adam Pohner, Kistücsök Restaurant
  5. Germany, Marvin Böhm, Restaurant Aqua in the Ritz Carlton
  6. Netherland, Lars Drost, Ciel Bleu Restaurant, Amsterdam
  7. Spain Juan Maniel Salgado, Restaurant Caelis
  8. France, Matthieu Otto Auberge St Walfrid
  9. Switzerland, Mario Garcia Food creator, Horw LU
  10. UK, Tom Phillips, Restaurant Story

De loting voor 12 juni:

  1. Russia, Andrey Matuha, Restaurant The Pech
  2. Sweden, Sebastian Gibrand, Freelance - Gibrand Gastronomi
  3. Croatia, Zlatko Novak Restaurant Bedem, Varaždin
  4. Finland, Ismo Sipeläinen, Sipeläinen
  5. Norway, Christian André Pettersen, Restaurant Mondo
  6. Denmark, Kenneth Toft-Hansen, Svinkløv Badehotel
  7. Italy, Martino Ruggieri, Alleno Paris, Pavillon Ledoyen
  8. Bulgaria, Nikola Nikolov, Evian Resort, France
  9. Estonia, Pavel Gurjanov, Bordoo Restaurant
  10. Turkey, Mutlu Şevket Yilmaz,Seasons Restaurant

Strenge selectie

Uiteindelijk gaan 10 teams door naar de wereldfinale in Lyon in januari 2019.20 Europese kandidaten zijn geselecteerd uit een veel groter aantal landen dat zich heeft aangemeld. De belangstelling om deel te nemen is zo groot, dat de wedstrijdorganisatie een voorselectie heeft moeten houden en de 20 beste teams heeft geselecteerd. 'Als team hebben we er steeds vertrouwen in gehad dat we geselecteerd zouden worden. Als onderdeel van de selectie hebben we films, foto’s van het team en de trainingen aan moeten leveren: de organisatie vraagt veel van de deelnemers. En dat is gaaf! Het team traint elke zondag en woensdagochtend in Ciel Bleu** en straks is de trainingskeuken gereed,' aldus coach Jan Smink.