Nieuwe recensent Gilles van der Loo van Het Parool: 'Ik ga niet vermomd'

Nieuwe recensent Gilles van der Loo van Het Parool: 'Ik ga niet vermomd'
Gilles van der Loo (foto: Facebook)

De nieuwe recensent van Het Parool, Gilles van der Loo, gaat niet anoniem restaurants bezoeken. 'Ik ga niet vermomd. Ik ga als mezelf'

Dat zegt Gilles van der Loo tegenover nieuwszender At5. 'Als ik dat zou doen, dan zou ik me moeten bedenken bij welke zaken ik wel of niet met een muts ga. Het wordt eigenlijk alleen maar ingewikkelder. Iedereen weet binnenkort hoe ik eruit zie en daar moeten we het maar mee doen.' Ook zegt Van der Loo te beseffen  dat hij als recensent een zaak kan maken of breken. 'Ik hoop dat als ik ergens naar binnen ga, dat het fantastisch is. Dan kan ik dat opschrijven en dan is iedereen blij en ik ook. Dat zal alleen niet altijd zo zijn.'

Van der Loo noemt het totaalplaatje in een restaurant belangrijk, maar zegt dat het draait om de gerechten die worden geserveerd.'Het is heel erg belangrijk hoe je bejegend wordt en hoe de sfeer in de zaak is. Van een chagrijnige ober die me nauwelijks aankijkt, die me een geniaal bordje eten geeft, word ik blijer dan van iemand die me met alle egards ontvangt en vervolgens iets onsmakelijks serveert.'

Over zijn voorgangers zegt Van der Loo: 'Mijn hele horecacarrière las ik de stukjes van Johannes van Dam en daar heb ik verschrikkelijk veel van geleerd. Ik vind dat Hiske hem heel goed heeft opgevolgd, helder, met humor, met heel leuke mooie taal. Ik kan alleen maar hopen dat ik het zo streng als Johannes en zo fair als Hiske kan gaan doen.'

Gilles van der Loo (1973) is vanaf september 2018 de nieuwe restaurantrecensent van Het Parool. Van der Loo volgt Hiske Versprille op als schrijver van de rubriek Proefwerk. Deze staat elke zaterdag in de bijlage van het Parool, PS van de Week. Zijn eerste recensie staat op 1 september in de Amsterdamse krant.

20 jaar in de horeca

Van der Loo studeerde klinische psychologie en werkte twintig jaar in de horeca. Hij was onder meer barman, ober, kok en bedrijfsleider. De afgelopen twee jaar werkte hij bij een wijnimporteur. In 2010 debuteerde Van der Loo als schrijver met een kort verhaal in literair tijdschrift Tirade, waarvan hij later redacteur werd. Tussen 2012 en 2016 verschenen van hem één verhalenbundel en twee romans (bij uitgeverij Van Oorschot), waarvan de laatste – Het jasje van Luis Martín – gaat over ‘opgroeien’ in de Amsterdamse horeca van de jaren ’90 en ’00.

Proefwerk leest hij al sinds zijn eerste afwasbaan, zo zegt hij zelf in het Parool. Van der Loo: ‘Het is de kroon op mijn horeca-tijd om deze bijzondere plek van Hiske te mogen overnemen.’ Versprille vertrekt naar De Volkskrant waar ze Mac van Dinther opvolgt.