Sterfdag Johannes van Dam: biografie komt uit

Sterfdag Johannes van Dam: biografie komt uit

Johannes van Dam is op 18 september 2018 exact vijf jaar geleden overleden. Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt begin november het boek: Johannes van Dam, De biografie. Auteur van het boek is Jeroen Thijssen.

Johannes van Dam (1946-2013) was een markant figuur en zelfverklaard beste culinair journalist van Nederland. Vijf jaar geleden overleed hij, maar schrijver en journalist Jeroen Thijssen brengt hem op papier tot leven.

Voor Johannes van Dam. De biografie sprak Thijssen met Joosje Noordhoek, Jonah Freud, Vic van de Reijt, de familie Van Dam, Joost Swarte, Dick en Nelleke Matena, Bert Vuijsje, Sytze van der Zee, Allard Schröder, Felix Wilbrink en vele andere bekenden van Johannes van Dam. Van der Zee zegt over Van Dam: ‘Hij deed alsof hij alles wist. Maar als je daaraan gewend was viel het wel mee. Eigenlijk was hij wel heel lief.’

Johannes van Dam

Johannes van Dam was vooral bekend als restaurantrecensent en columnist voor Het Parool en Elsevier. In 2005 publiceerde hij De Dikke Van Dam, een boek van 736 pagina’s waarin hij zijn encyclopedische kennis over eten etaleerde en waarvan meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht. Johannes van dam

Naast eetschrijver was hij een bijzonder mens met een roerige achtergrond: zijn joodse ouders overleefden de oorlog in onderduik, als tiener was hij betrokken bij het auto-ongeluk waarin zijn vader omkwam, en daarbij kwam nog zijn ontluikende homoseksualiteit in de burgerlijke jaren vijftig.

Voordat hij over eten ging schrijven, was zijn leven een aaneenschakeling van depressies, drugsgebruik en uitzichtloosheid. Daarna stond alles in het teken van eten: spreken over eten, schrijven over eten en alles weten over eten, zo meldt de persverklaring over de biografie.

De horeca vreesde hem, haatte hem soms, maar respecteerde zijn vakkennis. Een man die ‘altijd de waarheid sprak’, en hij maakte dan ook vaak ruzie. Toch had hij trouwe vrienden. ‘Wat een personage’ ‘De romanschrijver in mij watertandde,’ aldus biograaf Jeroen Thijssen, die zelf jarenlang voor Trouw en Foodies over eten schreef en de romans Hazer en Solitude publiceerde.

‘Van Dam heeft de culinaire journalistiek een nieuw elan gegeven. Zijn karakter en verleden schreeuwden om nadere duiding. Zijn claim de beste culinair journalist van Nederland te zijn gaf de doorslag. Hoe was hij dat geworden en hoe had hij die bevestiging gekregen?’

Verschijnt: november 2018 │ Gebonden met stofomslag │ Prijs: € 24,99 | 320 pag.│ ISBN: 9789046824504


>> Niets meer missen van Misset Horeca?