video

Dagjournaal Bocuse d’Or, maandag 30 juni

Restaurant

Joop van den Ende bouwt een nieuw theater in Amsterdam. In 2007 moet het theater met plaats voor 1850 bezoekers, de deuren openen aan de Zuidas. Het ontwerp van de architecten Jo Coenen en Arno Meijs werd woensdag in Amsterdam gepresenteerd.

Van den Ende praat al jaren met de gemeente Amsterdam over een te bouwen theater in de hoofdstad. Steeds ketsten de plannen af. Zo waren er plannen voor een theater aan het Waterlooplein, bij de Heinekenbrouwerij, de Appeltjesmarkt en bij de ArenA. Na vijftien jaar zoeken hebben Van den Ende en de gemeente Amsterdam elkaar dan toch gevonden op de kop van de Zuidas.

Het Van den Ende Theater komt schuin tegenover station RAI en draagt de naam van zijn initiatiefnemer. ,,Als het theater klaar is ben ik 66. Ik ben zover om dan mijn schroom en ijdelheid opzij te schuiven en mijn naam aan het theater te geven”, zei Van den Ende woensdag. De kosten voor het te bouwen theater schat hij op 70 tot 80 miljoen euro. Wethouder D. Stadig vertelde bij de presentatie dat de gemeente zich aanvankelijk afvroeg waarom Van den Ende een theater in Amsterdam wilde bouwen. De theaterproducent kwam op de proppen met een presentatie waarin hij refereerde aan Tuschinski, Carré en het Concertgebouw. Allemaal resultaten van particulier initiatief.

Van den Ende wil zijn geboorteplaats Amsterdam iets blijvends nalaten. Na lang zoeken legt hij zijn ei in de Zuidas. In de oude binnenstad bleken eerdere plannen te duur of door regelgeving niet haalbaar. Het zakencentrum ten zuiden van de hoofdstad wordt nu nog gedomineerd door kantoorbouw, maar moet een nieuw stadscentrum worden. Het theater van Van den Ende is een stap in die richting.

Video

Reageer op dit artikel