video

Reportage aftrap Restaurant Week

Restaurant

Bewoners van de Rotterdamse achterstandswijken Crooswijk en het Oude Noorden hebben sinds zaterdag een drijvend theater. Het theater op de Rotte is opgebouwd uit zeven grote zeecontainers. Het geheel drijft op vier oude duwbakken en moet in elk geval drie jaar blijven liggen.

,,Dit is een ode aan de container. Robuust, maritiem, in ontwikkeling en dus typisch Rotterdams”, aldus initiatiefnemer Paul Kuijpers. Kuijpers noemde het Theater BEP, naar zijn stichting Beeldende Economische Projecten.

,,We hebben een Europese subsidie gekregen, omdat dit theater een mooi voorbeeld is van zogenaamde informele economie in een wijk. Iedereen die meehielp, gebruikte zijn vakkennis en vaardigheden, maar wel een beetje goedkoper. De containers komen uit de haven, het hout van de planken voor deuren en podiumvloer vonden we daar ook.” Reinigingsbedrijf Roteb zorgde voor de duwbakken.

Theater BEP heeft een terras dat als ontmoetingsplek voor wijkbewoners kan dienen. In de aan elkaar geschakelde containers zijn verder een foyer, kleedkamer en opslag. Hooguit tweehonderd personen tegelijk kunnen op de oude sporttribune naar een voorstelling kijken. Muziekliefhebbers kunnen beter staan en dansen, want de muzikanten hebben hun podium in de open container boven die tribune.

BEP wordt tevens de uitvalsbasis van de kunstenaars die dit jaar meedoen aan de Galerie op de Rotte, een tentoonstelling van drijvende kunst. Omdat het theater nu een deel van de Rotte opeist, is er minder ruimte voor de objecten. Leerlingen van de Willem de Kooning Academie ontwerpen en bouwen voor deze zevende Galerie objecten geïnspireerd op het thema ‘Het Noord Atlantisch Licht’.

Video

Reageer op dit artikel