Uiensnijspecialist Smit’s Uien ambitieus in Europa

Uiensnijspecialist Smit’s Uien ambitieus in Europa

Smit´s Uien is hard op weg de uiensnijspecialist van Noord-Europa te worden. Dat is ook de doelstelling die algemeen directeur Johan Otto luid en duidelijk uitspreekt. ‘Veel horeca-bedrijven snijden de uien nog zelf. Niet nodig, als wij het doen gaat er geen versheid verloren.’ Hij ziet nog veel groeikansen.

Uiensnijspecialist Smit’s Uien ambitieus in Europa

De rijke geschiedenis van Smit’s Uien begon in 1948, toen de familie Smit in Noord-Scharwoude een groentehandel begon. De basis voor het bedrijf zoals dat nu bekend is, werd gelegd rond 1975, toen een klant vroeg om geschoonde uien. Inmiddels staat de uienverwerker bekend als dé leverancier voor de horeca. Jan Smit is inmiddels teruggetreden en zijn twee zonen, Remon en Emiel, zijn nog betrokken bij het familiebedrijf. ‘We willen het concern verder uitbouwen tot dé uiensnijspecialist van Noord- Europa’, laat algemeen directeur Johan Otto onomwonden weten.

Smit’s Uien snijdt 100 ton per dag

Het productassortiment van Smit’s Uien bestaat uit gele en rode uien en sjalotten; gesneden in blokjes of ringen, puur natuur en zonder toevoegingen. ‘Hoofdproducten zijn de witte ringen, witte blokjes, rode ringen, rode blokjes en de sjalottenblokjes’, legt de algemeen directeur uit. ‘We snijden in onze productielocatie in Den Haag ongeveer 100 ton uien per dag voor de foodservice, agf-groothandel en de vlees- en visindustrie. Daarnaast produceren we ook halffabrikaten voor ready to eat.’

Er wordt geleverd aan landen in de Benelux, Duitsland, Denemarkten, Oostenrijk en op dit moment vinden gesprekken plaats met bedrijven in Noord-Frankrijk en de UK. ‘Ik zeg altijd, dat alles wat binnen 24 uur rond onze fabriek te bereiken is, tot de potentiële klandizie behoort’, aldus de algemeen directeur.

Zelf snijen

Het valt Johan Otto op dat veel (horeca)-partijen de uien nog zelf snijen omdat ze denken dat het verser is dat te doen. ‘Maar dat is vooral beeldvorming’, stelt Otto. ‘Onze uien zijn zeer vers. Met de wijze waarop wij werken, met een THT van 11 dagen, gaat er aan versheid helemaal niets verloren. Daar komt bij dat het snijden voor een niet-specialist zeeën van tijd kost. Wanneer je 1 kilo zelf snijdt heeft een gemiddelde chef daar al snel drie kwartier voor nodig. Bovendien wordt het dan, met alle respect, toch wat minder goed gedaan en leidt het tot meer afval. Als je kijkt naar de eigen inzetbaarheid en dan terugrekent naar hoeveel het elke dag in kosten scheelt als je zelf niet hoeft te snijden, zou het logisch zijn dit uit te besteden.’

Met de wijze waarop wij werken gaat er aan versheid helemaal niets verloren

Het gemiddelde afvalpercentage becijfert Johan Otto voor zijn eigen bedrijf op minder dan 20 procent. ‘Veel bedrijven snijen de uien op een lijn, waar op ook bijvoorbeeld de paprika’s worden gesneden. Uiensap is heel scherp en de machines roesten bij wijze van spreken waar je bij staat’, stelt Johan Otto verder. Door het snijen over te laten aan de specialist wordt bespaard op tijd en arbeidskosten. Zeker in deze tijd, waarin het lastig is om aan personeel te komen, een belangrijk gegeven. ‘Veel horecapersoneel heeft tijdens de coronaperiode immers noodgedwongen de overstap moeten maken naar andere sectoren.’

De ui is voor de horeca om meerdere redenen belangrijk. Zo is het een van de meest belangrijke smaakmakers en de toepasbaarheid is onbegrensd: uien worden gebruikt voor koken, stoven, bakken, rauw en als basisingrediënt voor soepen, sauzen en salades. De ui staat in de top drie van ’s werelds meest gegeten groenten en staat bekend als gezond. ‘Zeer vitaminerijk en in combinatie met knoflook vormt het de basis voor veel gerechten. Je begint met koken meestal daarmee’, aldus Johan Otto.

Zero Waste

Een belangrijk topic anno 2022 is voor Smit’s uien duurzaamheid. Het staat in de hele keten hoog op de agenda. ‘Zero waste’ is inmiddels een ingeburgerd begrip binnen het familiebedrijf; alle reststromen zoals schillen en sap krijgen een herbestemming. Smit’s Uien profileert zich veelvuldig op beurzen in binnen- en buitenland en is IFS Higher level en GMP+ gecertificeerd. ‘Bel ons of kom langs voor meer informatie’, wil Johan Otto als laatste nog kwijt.

Dit artikel is gesponsord door uiensnijspecialist Smit’s Uien.