artikel

De Bank – Doetinchem

Café

Pal tegenover de kerk in het centrum van de stad, in een hoekpand waar ooit een bank was gevestigd, zit sinds 1996 café De Bank. Een lichtbruin café dat zeven dagen per week, van ’s morgens tien tot ‘s nachts een of twee geopend is. De ondernemer is Gertje van Aalst (46), iemand die ‘in de loopgraven van de horeca’ zijn kennis heeft opgedaan.

De Bank – Doetinchem

Van Aalst was in de twintig toen hij startte met z’n eerste horecabedrijf. Vier jaar geleden begon hij met café De Bank. Een café, zo lijkt het, waar hij alle kennis en kunde heeft ingestopt die hij in de loop der jaren verzamelde.
De ambitie die De Bank heeft is bescheiden geformuleerd: het café wil een gezellige ontmoetingsplaats zijn voor diverse soorten publiek in de sfeer van een oud bankgebouw. Wat betreft dat laatste: het bancaire gevoel is in veel elementen in het pand terug te vinden. Aan de muren hangen oude waardepapieren en foto’s van inmiddels overleden bankiers; de deuren van de toiletten op de benedenverdieping zijn de originele brandkastdeuren van de oude bank.

Winkelgebied
Het café opent ‘s morgens om tien uur zijn deuren. Omdat het midden in het winkelgebied gelegen is, krijgt De Bank veel gasten binnen die koffie willen drinken en lunchen. Bij mooi weer stroomt het grote terras (120 stoelen) dankzij de centrale ligging al snel vol. ’s Middags om vijf uur is het borrel- en dinertijd. Na de werkdag wordt er door gezelschappen wat aan de bar gedronken en stromen de gasten voor het diner naar binnen. Tussen negen en tien, als de gasten klaar zijn met eten, is De Bank weer een café waar tot ’s avonds laat gedronken en gepraat wordt.
Het publiek is over het algemeen 20-plus. Om met Van Kooten en De Bie te spreken: de oudere jongere en de jongere oudere voelen zich hier thuis. Van Aalst, zelf een jongere oudere, is vaak ter plekke: 50 uur per week draait hij mee in het dienstrooster, daarnaast is hij 30 uur gewoon aanwezig in het bedrijf.

Vakmanschap
Het personeel wordt niet alleen geselecteerd op uitstraling, maar vooral ook op vakmanschap. ‘Natuurlijk moeten ze gastvrij zijn en snel en correct gasten helpen. Maar heel belangrijk vind ik ook dat ze kennis van zaken hebben, weten wat ze doen, weten wat ze verkopen.’ Van Aalst wijst erop dat het personeel van De Bank er regelmatig in slaagt de finale van de biertapwedstrijden te halen.
De ondernemer is actief binnen de lokale horecavereniging in Doetinchem. Diverse cafés in de binnenstad organiseren samen een groot aantal activiteiten; van smartlappenfestival tot Caribische avonden. Verder heeft de kastelein regelmatig overleg met de gemeente over het veiligheidsbeleid in de binnenstad.

De verkiezing

Zes edities van de Café van het Jaar verkiezing, georganiseerd door vakblad Misset Horeca, leverden de afgelopen jaren evenveel winnaars op. Van het Amsterdamse buurtcafé Anno 1890 en het eveneens in de hoofdstad gevestigde grand café De Jaren tot de Gouden Engel in Schagen. Op 23 oktober wordt de winnaar van 2000 in De Rode Hoed in Amsterdam bekendgemaakt. Deze week stellen de tien finalisten zich aan u voor.

Reageer op dit artikel