artikel

Lening onder druk na aanpak biercontract

Café

Bierbrouwers zullen in het vervolg minder makkelijk geldleningen verstrekken aan zelfstandige caféhouders. Dat voorspellen de brouwers, nu de Europese Commissie besloten heeft de biercontracten aan banden te leggen.
Met ingang van 1 juni mogen grote brouwers als Heineken en Interbrew caféhouders niet langer dan vijf jaar aan zich verplichten. Als het marktaandeel bovendien meer dan 30 procent bedraagt, zoals bij Heineken in Nederland (53 procent) het geval is, moet bij elk nieuw contract de nationale mededingingsautoriteit (NMa) toestemming geven. Deze kan zelfs contracten van een nog kortere termijn dan vijf jaar verplicht stellen.

Door de maatregel zijn caféhouders niet langer gedwongen voor een periode van tien jaar of langer met één en dezelfde brouwer in zee te gaan.<>
Brouwerij Interbrew (Oranjeboom, Dommelsch, Hertog Jan) – in Nederland goed voor een marktaandeel van 33 procent – voorziet grote terughoudendheid als het gaat om geldleningen aan mensen die een bedrijf willen opzetten. ‘Waarom zouden we met iemand in zee gaan als we het risico lopen dat die persoon na vijf jaar op de concurrent overstapt? We zullen ons wel twee keer bedenken om in dergelijke bedrijven te investeren.’ Grote brouwerijen eisen in de regel langetermijncontracten, omdat zij zelf vaak veel geld stoppen in aankleding en interieur van cafés.
Op het hoofdkantoor van Heineken in Amsterdam wil men niet te veel vooruitlopen op de gevolgen van de maatregel. ‘Wij kennen nog niet alle details’, meldt woordvoerder Albert Holtzappel.
Heineken is niet bang dat de maatregel al te grote nadelige gevolgen heeft. ‘We zijn de afgelopen jaren gewend geraakt aan concurrerende bewegingen op de markt. Dat wil niet zeggen dat we werkloos toekijken. We zullen hoe dan ook vechten voor ons marktaandeel. Daar liggen al plannen voor klaar, maar die ga ik nu niet prijsgeven.’
Overigens hebben de grote brouwerijen in Brussel al meerdere malen betoogd dat de maatregel averechts kan werken. Zij voorzien een grote prijzenslag om hun marktaandeel te behouden. Door met prijzen te stunten, kunnen de grote brouwers caféhouders ertoe verleiden toch bij hen in te kopen, zonder exclusief contract. Dit zou kleine brouwerijen schaden. De Europese Commissie is van mening dat kleinere brouwers niet automatisch schade zullen ondervinden.
De contractbeperking heeft ook betrekking op bestaande overeenkomsten. Die zullen opnieuw worden bekeken. De Europese Commissie heeft de brouwers daarvoor een periode van anderhalf jaar gegeven.

‘Twee maanden opzegtermijn biercontract’¤

Koninklijk Horeca Nederland adviseert horecaondernemers die via een brouwerij een contract afsluiten een opzegtermijn van twee maanden te eisen, nu de Europese regelgeving gaat wijzigen.
KHN stelt ook dat de horecabranche af wil van biercontracten op basis van financieringen. KHN-directeur Jeu Claes: ‘De horecaondernemer die niet door een brouwerij is gefinancierd, kan veel hogere kortingen bedingen en daarmee op termijn veel goedkoper uit zijn. Banken zijn er voor het leveren van geld en brouwerijen moeten bier verkopen.’

Reageer op dit artikel