artikel

Gastvrijheidsbeeld voor café de bank

Café

Zeker 500 genodigden waren vorige week maandag naar café De Bank in Doetinchem gekomen om samen met Van Aalst en diens medewerkers de uitreiking van het beeldje luister bij te zetten.

In een stampvol café De Bank is het vrijwel stil als Gert van Aalst in zijn dankwoord vertelt over de impact die de uitverkiezing tot Café van het Jaar, nu bijna twee maanden geleden, heeft. Sommige gasten zijn kritischer. Maken ook sneller opmerkingen als er een keer iets fout gaat.
‘Maar het hoort er allemaal bij’, zo zegt een stralende Van Aalst, die met de woorden: ‘En nu hou ik op met praten want Grolsch heeft hier niet voor niets zoveel bier neergezet’, de aftrap geeft voor een feestelijke avond.
Ten overstaan van collega’s uit de stad, vaste gasten, diverse medefinalisten en vertegenwoordigers van onder andere het CBK, heeft jurylid Ton Lenting dan al uit de doeken gedaan waarom De Bank recentelijk werd verkozen tot ’s lands beste café. ‘Het meest complete echte café dat is aangetroffen en waar gastvrijheid gecombineerd wordt met een doortimmerde bedrijfsvoering’, zo leest hij voor uit het juryrapport.

Eigen’ bier
Als de kranen opengaan kan het feest beginnen. Handenschuddend en breed glimlachend nemen Van Aalst en partner Annie Siebelink de hele avond felicitaties in ontvangst. Speciaal voor de gelegenheid is er voor De Bank een tent neergezet waarmee de capaciteit van het café eenmalig flink vergroot wordt. Het normaal voor vergaderingen beschikbare benedenzaaltje is omgedoopt tot Amsterdams café, dat door de grote drukte maar nauwelijks berekend is op zijn tijdelijke bestemming. Vanuit de aanpalende snackbar, door middel van de tent voor deze avond bij het feestgedruis betrokken, worden continu gefrituurde hapjes aangevoerd die gretig aftrek vinden.
Niets kan de pret drukken. Al windt juryvoorzitter Dick Wildeman zich rond middernacht nog wel even op over de aanwezige Heineken-vertegenwoordiger. Aan een tafeltje in de tent serveert deze flesjes ‘eigen’ bier aan zijn gesprekspartners. ‘Zoiets doe je niet’, oordeelt Wildeman.

Reageer op dit artikel