artikel

85: Die Porte van Cleve – Sneek

Café

Jan van Omme is al jaren de onvermoeibare eigenaar van die Porte van Cleve. We zeiden het al vaker, rare naam voor een zich Ierse pub noemend café. Iers is de zaak allesbehalve, en sinds kort is er zelfs een kaart met Spaanse tapas. Kunt u het nog volgen?

85: Die Porte van Cleve – Sneek

In Sneek wordt geleefd op de seizoenen. In de zomer bomvol watersporters en andere toeristen, in najaar en winter zijn de straten een stuk rustiger. Gelukkig biedt Die Porte van Cleve wel twaalf maanden per jaar vertier en een gastvrij onthaal. Zeker in de weekeinden is het vaak afgeladen vol met een wat ouder publiek dat geniet van harde feestmuziek en elkaar.

Dit is geen groot café, 100 m2 ongeveer. Met een grote bar links en voor de ingang een gezellig hoekbankje. Buiten een grote luifel met daaronder hoge praattafels.

Het jurylid dat Sneek op het lijstje had staan, treft rond middernacht een café waar onder de luifel de rokers staan samengepakt. ‘We dringen ons een weg naar binnen en vinden een zitplekje in de hoek. De muziek staat zo hard dat het iets oudere plubliek er overheen moet schreeuwen. Binnen erg druk en bediening is allang niet meer mogelijk. Oogcontact krijgen lukt niet en een bestelling opnemen evenmin. Als je in de stemming bent, kun je een leuk feestje bouwen. Eerder die avond hebben we gegeten bij De Walrus en veel gezichten zien we hier terug. Meer uitgelaten nu en met rode koontjes op de wangen.’ Het geoefende caféoog van het jurylid ziet dat Van Omme deze avond omzet laat liggen door te weinig bediening door de zaak.

De volgende dag is de aanblik heel anders. ‘Het is 12.00 uur en wij zijn met de eigenaar en nog twee gasten. Het café ziet er weer netjes uit. We maken een praatje en horen dat 112 whisky’s te koop zijn, waaronder exemplaren van €700,- per fles. We vernemen eveneens dat de gemeente tien jaar geleden geen nieuw café meer wilde, tenzij deze zich richtte op een specifieke doelgroep. Het werd een Ierse pub. A ha, dat verklaart veel. Een meer gekozen dan geleefd concept, maar desondanks een uitstekend café in dit deel van het land.

Algemene informatie

Eigenaar: Jan van Omme

Marktstraat 25, 8601 CS Sneek

(0515) 41 96 22

janomme@home.nl

www.irishpubsneek.nl

Reageer op dit artikel