artikel

Chai op drankenkaart

Café

Chai is een authentiek oosters theerecept, aangepast aan onze westerse levensstijl. Het is een exotische mix van thee en specerijen als peper, gember, kaneel en kardemom.

Chai op drankenkaart

Oorspronkelijk komt chai uit India. Het wordt er verkocht door ‘wallahs’, straatverkopers, op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals markten, bushaltes en pleinen. Een Indiër heeft gemiddeld zo’n vier chai drinkmomenten per dag. Men drinkt de chai uit kopjes van klei, die na afloop op straat worden achtergelaten.

De Amerikaan David Rio heeft het eeuwenoude recept onder handen genomen en brengt het in gefermenteerde vorm (een combinatie van theepoeder en honinggranulaat) naar Nederland. In tegenstelling tot zijn concurrenten, die chai aanbieden in siroop- of theevorm. De poeder hoeft slechts te worden aangelengd met hete melk. Voeg opgeklopte room toe en besprenkel met kaneel (meer recepten op de website). De drank is een alternatief voor cappuccino, latte macchiato of warme chocolademelk.

Een klein jaar na de start in Nederland is David Rio Chai uitgegroeid tot leverancier van chai voor tal van koffie- en theezaken, zowel in horeca als retail. Ruim vijftig verkooppunten zijn er inmiddels, waaronder Coffee Plaza in Amsterdam, grand café ’t Slot in Waalwijk en Mugs & Muffins in Tilburg.

Onder licentie van het moederbedrijf in San Francisco worden negen smaken geleverd, waaronder een biologische, suikervrije en cafeïnevrije variant. Recent is daar een nieuwe smaak aan toegevoegd, de Mango Toucan Chai. Een exotische mix van zwarte thee, kruiden en mango.

www.davidrio.nl

Reageer op dit artikel