artikel

Dé koffietrends van het WK Barista

Café

Nieuwe, opvallende koffietrends duiken op tijdens Word Barista Championship. Barista-watcher Jeroen Veldkamp volgde de deelnemers nauwlettend via internet. Ondertussen pikt hij voor Missethoreca.nl de nieuwste koffietrends eruit.

Dé koffietrends van het WK Barista

Ierland

De Ierse deelnemer begon zijn show met het aansteken van een gelukskaars. Met zijn melange die slechts vijf dagen geleden is gebrand, maakte hij prachtige espresso’s en cappuccino’s. Al zijn cappuccino’s werden gepresenteerd als latte art. Ierland geldt ook als een belofte. Wellicht nog niet dit jaar maar de komende jaren verwacht ik wel een finaleplaats voor dit enthousiaste land, dat een gezonde competitie heeft met buurland Engeland.

» Bekijk hier de video van deze deelname…

Mexico

Vanaf het moment dat de Mexicaanse deelnemer zijn show begon, was het duidelijk dat er iets ‘groots’ ging gebeuren. Met zijn melange (Baziliaanse koffie voor de body, Ethiopische koffie voor de aroma’s en Mexicaanse koffie voor het zuurtje) zat het wel goed. Ook zijn cappuccino’s waren voorzien van prachtige latte art.

» Bekijk hier de video van deze deelname…

Canada

De deelnemer uit Canada draagt de zware erfenis van Sammy (Salvatore) Piccolo met zich mee. Sammy heeft drie keer op het hoofdpodium gestaan met zijn extravagante optredens. Super Amerikaans en met veel show en drama was Sammy altijd één van mijn favorieten. Toch verloor hij drie keer de finale. Zijn drama kostte hem te veel concentratie waardoor hij punten verloor.

Zijn opvolger Colter Jones (die overigens wel afkomstig is uit de stal van Sammy) zette desondanks een mooie gepolijste show neer. Beginnend met vier prachtige cappuccino’s, super espresso’s (zelf gebrand en gemelangeerd) en een signature drink met een vleugje noten eindigde hij helaas 19 seconden over tijd. Dus donderdag geen finale plaats dit jaar voor Canada.|

» Bekijk hier de video van deze deelname…

Nieuw Zeeland

Carl Sara doet dit jaar voor de derde keer een poging om het ‘baristagoud’ te grijpen. Voorgaande jaren verraste hij vriend en (menig) vijand door het gigantische begeleidingsteam (25 personen) dat hij meebracht uit Nieuw Zeeland. Op zich is dat natuurlijk heel professioneel. Maar het arrogante gedrag was niet nodig geweest. Degene die ooit een show van Michael Jackson of Dire Straits hebben gezien, zullen Carls optreden direct herkennen. Gepolijst, kalm en geprogrammeerd. Weinig spontaniteit. Toch is hij ieder jaar weer indrukwekkend en pakt hij keurig zijn punten. Met zijn signature drink met thee maakte hij in Tokio erg veel indruk.

» Bekijk hier de video van deze deelname…

Noorwegen

Einar is een barista die al jaren in de talentvolle top van Noorwegen meedraait. Diverse nationale finales haalde hij en ook bij wereldkampioenschappen is hij altijd actief geweest als vrijwilliger. Dus Einar kent de regels en wetjes door en door. Als thema koos hij voor appel. Hij ging hiermee terug naar zijn jeugd en zijn oma. Dit soort emotionele trucs worden vaker met succes toegepast.

Ook Einar maakte gebruik van de El Bullie-technieken. Hij koos ervoor om carbon dioxide te vermengen met vers geperst appelsap. Het resultaat was verrassend. De appel texturas op de gezoete espresso gaf een sprankelend gevoel in de mond.

Rusland

Olga Melik-Karkozova is ook een bekende aan het front. Olga, die tijdens onze baristaparty in Antwerpen nog al haar persoonlijke bezittingen kwijtraakte na overmatig vodkagebruik, stond wederom haar mannetje. Met een introverte maar strakke show had ze een noviteit in petto voor de juryleden. Normaal gesproken serveer je de jury een glas water. Dit is er uiteraard om de mond en smaakpapillen te reinigen en zodoende optimaal te kunnen genieten van alles wat er komen gaat. Olga serveerde de jury echter ook een kopje Rwandeze koffie uit de french press. Dit hebben we nog niet eerder gezien. Haar signature drink, gemaakt van sinaasappel en espresso met droog ijs geshaked, zorgde voor lof, maar ook een paar seconden over tijd.

» Bekijk hier de video van deze deelname…

Taiwan

Tung Yan Ling was één van de creatievere deelnemers in Tokio op dag één. Veel barista’s proberen te jury duidelijk te maken dat zij extra toegevoegde waarde hebben. En dat deed Tung ook. Allereerst bracht hij het lekblad van de espressomachine enkele centimeters omhoog. Dit om de afstand van de espresso naar het kopje te verkorten en zodoende zo min mogelijk kwaliteitsverlies te hebben. Vervolgend imponeerde hij de jury door vier schitterende latte arts te tekenen. Onder andere een zwaan en een bloem.

Ook Tung combineerde thee en espresso bij zijn signature. De eerste trend is gesignaleerd. Thee en espresso…

» Bekijk hier de video van deze deelname…

Oekraïne

De deelnemer uit de Oekraïne had ook iets nieuws in petto. Met zijn stoompijpje verwarmde hij creamcheese en chocolade. Dit schonk hij later over de espresso heen.

» Bekijk hier de video van deze deelname…

Kroatië

De deelnemer uit Kroatië had iets bedacht waar veel restaurants in Nederland hun voordeel mee kunnen doen. Hij bedacht een placemat, die voor de helft bestaat uit een boek. Dus bij iedere gang sloeg hij een bladzijde om zodat de jury kon lezen wat ze te wachten stond. Helaas was zijn optreden te rommelig en te lang om deze waarde tot een toegevoegde waarde te promoveren.

» Bekijk hier de video van deze deelname…

Nicaragua

Salome uit Nicaragua zette een uiterst efficiënte show neer. Waar anderen over de tijd gaan, was Salome drie minuten voor tijd al klaar. Dit overkwam mij ook in mijn allereerste finale in Nederland. Ik heb in de tijd nog een espresso gedronken met de toenmalige jury. Dat zou vandaag de dag niet meer kunnen. Het is zaak om al je tijd te gebruiken om zoveel mogelijk van je zelf en je kunsten te laten zien. Iedere minuut die je niet gebruikt is zonde.

» Bekijk hier de video van deze deelname…

Slovakije

Stanislav Cibula was vroeger bartender. Zodoende bedacht hij een mooie dry martini met espresso, melk, notensiroop en jawel, een olijf. Stevig shaken en uitschenken in een ijskoud glas…wellicht een idee voor onze Nederlandse bartenders?

» Bekijk hier de video van deze deelname…

Italië

Veel lezers zullen verwachten dat Italië de hoogste ogen gooit tijdens barista kampioenschappen. Niets is minder waar. De Scandinavische landen regeren. Toch deed deze Italiaanse deelnemer wat van hem werd verwacht. Een mooie strakke show. En ook hij bevond zich op het El Bulli-vlak. Espresso kaviaar bereid met citroenschil, gecondenseerde melk en espresso…

» Bekijk hier de video van deze deelname…

Verslag dag twee

Ook van de tweede dag op het Barista Champion Ship maakte Jeroen een verslag. Benieuwd of Rose door is naar de finale? Of welke nieuwe trends Jeroen de tweede dag gesignaleerd heeft?

Lees hier het tweede verslag…