artikel

Café Top 100 nummer 29: De Bonte Koe, Leiden

Café

Als we hier op een zaterdagmiddag binnenlopen is het bomvol en de sfeer is top. De barman en -vrouw werken aan één stuk door, zijn oplettend voor nieuwe gasten en proberen in alle drukte nog enigszins de tafels netjes te houden.

Café Top 100 nummer 29: De Bonte Koe, Leiden

Rond vijf uur worden nog wat nootjes van het huis rondgebracht. Het aanwezige publiek is divers en opvallend open naar andere klanten. Kortom, een meer dan prettige beleving. Bij ons tweede bezoek is het rustig, maar ook nu worden we weer aangenaam verrast door de sfeer van de zaak en de gastvrijheid van de barvrouw. Ze pikte op dat we met de auto waren en een wijntje wilden delen en ze zette dus heel alert en gastvrij een tweede leeg glas neer. De zaak ziet er verder zeer verzorgd uit, met mooie verse bloemen op tafel. De Bonte Koe is een café met een geschiedenis; ooit had het een slagerij moeten worden. Gelukkig is dat er niet van gekomen en werden eind 19e eeuw de twee panden bij elkaar gevoegd, waardoor het dit prachtige bruin café is geworden.