artikel

Misset Horeca zoekt: de lekkerste streekbieren

Café 582

Nederland is een echt bierland. Geen enkel horecabedrijf kan nog zonder een bierkaart die niet tenminste een paar bieren uit de eigen provincie of regio telt. Maar welke bieren zet je erop nu het aanbod zo groot is? Misset Horeca gaat op zoek naar de lekkerste bieren in iedere provincie. Om zo te komen tot dé Nederlandse bierkaart. Aflevering 1: Gelderland.

Misset Horeca zoekt: de lekkerste streekbieren

Nog nooit telde Nederland zoveel brouwerijen. De schattingen variëren maar naar verluid zijn het er inmiddels zo’n vierhonderd. Het is een trend die de laatste jaren niet te stoppen is. En dat terwijl het nog niet eens zo lang geleden is dat ons land louter een paar grote pilsbrouwers telde. Vanaf halverwege de jaren ’80 werd Belgisch speciaalbier steeds populairder en kwam er ook ‘concurrentie’ van onder andere de Amsterdamse brouwerij ’t IJ, de Friese Bierbrouwerij in (tegenwoordig) Bolsward en De Raaf in Heumen. Een belangrijke rol in die tijd is ook weggelegd voor de Arcense Bierbrouwerij, tegenwoordig beter bekend als de bakermat van Hertog Jan. Met een scala aan bovengistende speciaalbieren maken veel Nederlanders voor het eerst kennis met een dubbel, tripel of Meibock van eigen bodem.

Op zoek naar streekbieren

Dertig jaar later is het aantal brouwers geëxplodeerd. Van de Waddeneilanden tot Zeeland en van Groningen tot diep in Limburg. Overal in het land wordt op grote of kleine(re) schaal bier gebrouwen. De gast, toevallige passant of toerist vindt het prachtig. Een lokaal gebrouwen streekbier. Maar welke bieren zet je op de kaart als het aanbod zo enorm is en de kwaliteit niet altijd even stabiel? Misset Horeca gaat de komende maanden op zoek naar de lekkerste bieren van iedere regio  of stad (afhankelijk van het aantal brouwerijen). Brouwers worden hiervoor actief benaderd en mogen kosteloos twee eigen bieren naar keuze insturen voor de proeverij. Deze vindt plaats op een steeds wisselende locatie . Wel heeft het bedrijf waar geproefd wordt een duidelijke voorliefde voor speciaalbier. Brouwers wiens bieren, die het jaarrond beschikbaar zijn, in de horeca geleverd worden mogen meedoen. Alle bieren worden blind geproefd.

De proefjury

Aan tafel iedere keer een panel van erkende bierspecialisten. Hieronder biersommelliers als Fiona de Lange, Kim Lentjes en Ivo Thijssen, maar ook (bier)journalisten als Raymond van der Laan en Sander van Werkhoven. Natuurlijk schuiven er ook horecaondernemers aan. Peter van der Arend is één hiervan. Deze bekende ondernemer heeft in Amsterdam vier biercafés: Arendsnest, BeerTemple, Craft & Draft en het Jopen Proeflokaal Amsterdam. Ook Maik van Heerd uit Groningen is een echte kenner. In Groningen is hij eigenaar van Bier- en Whiskycafé De Toeter. Vanuit Misset Horeca zorgt redacteur Michael Simon voor de coördinatie van het hele traject. Tijdens elke proeverij schuift ook de gastheer- of vrouw van de locatie aan waar geproefd wordt. Omdat we de Gelderse Bierkaart als eerste op het programma stond, trokken we naar café Caspar in Arnhem, waar eigenaar Wolter de Bes ook aanschoof.

De Gelderse Bierkaart

Gelderland is de grootste provincie van Nederland en telt flink wat brouwerijen. Een groot aantal bevindt zich in de omgeving van Apeldoorn en op de Veluwe. Geen wonder, het grondwater is hier van hoge kwaliteit. Om te komen tot een Gelderse Bierkaart werden zo’n vijftien brouwerijen benaderd. In totaal verschenen er uiteindelijk 24 bieren op tafel. De proefvolgorde werd bepaald door Fiona de Lange en alle bieren werden uitgeschonken in de proefglazen uit de Enjoying Beer-serie. Ieder geproefd bier werd beoordeeld op vier punten: Geur, Hoofdsmaak, Afdronk en Algemene Indruk. Uiteindelijk lukte het negen bieren om een plekje te veroveren op de Gelderse Bierkaart. Omdat hier een gaatje viel in puntenaantal met de nummer tien, is tot dit aantal besloten. Het aantal biertypen groot is, en de interpretatie ervan per brouwer verschilt – wanneer is een bier een blond of een tripel bijvoorbeeld –  en daarom is ervoor gekozen de geproefde bieren per categorie in te delen. In totaal zijn er vijf mogelijkheden: Bitter, Zoet, Verfrissend, Kruidig en Volmondig.

De bieren die de kaart gehaald hebben:

Plek Bier Brouwer Geur Hoofdsmaak Afdronk Algemene Indruk Totaal
1 Amarillo Sun Brouwerij De Witte Leeuw 42 47 45 47 181
2 Hofs Blondje D’n Drul 42 45 45 45 177
3 Goeye Goet Triple Openluchtmuseum 44 44 44 45 177
4 Royal Rha Rodenburg 44 45 42 43 174
5 Hagemeester Triple Boer Koekoek 41 44 44 43 172
6 Wittenburg Triple Wittenburg 41 41 44 43 169
7 Sgoer Black IPA D’n Drul 40 43 41 43 167
8 Goeye Goet Openluchtmuseum 40 41 40 42 163
9 Koetsier Stout Het Roze Varken 39 42 40 41 162

De overige bieren die geproefd zijn (in alfabetische volgorde):

Bier                                     Brouwerij

Angus Triple                      Rodenburg
Belgian IPA                        Brouwerij De Witte Leeuw
Burg Blond                         Burg Bierbrouwerij
Burg Barleywine               Burg Bierbrouwerij
Edelhert                             Hert
En Garde                            Oersoep
Goeye Goet Winterbier  Openluchtmuseum
Hagemeester Saison       Boer Koekoek
Schavuyt Amber               De Vlijt
Schavuyt Blond                 De Vlijt
Snuiter Dubbel                  Het Roze Varken
Voortsche Dwaes            Voortsche Brouwerij
Vrijstad IPA                        Vrijstad
Witte Saison                      Oersoep
Wittenburg Blond            Wittenburg

Vanaf woensdag 13 april zal er iedere week (elke woensdag) kort, dieper ingegaan worden op elk bier uit de top-9. Aanstaande woensdag te beginnen met het bier dat als beste naar voren kwam: Amarillo Sun van Brouwerij De Witte Leeuw.

Volgende maand gaat Misset Horeca op zoek naar de beste streekbieren van Limburg.

Reageer op dit artikel