artikel

Koffie & theecreaties: 6 x zomerdranken

Café 2822

Koffie- en theecreaties als verfrissend alternatief op het terras. Zes zomerdranken op een rij: van een koffiecocktail, een terrasdrank van koffie waaraan je je eigen twist kunt geven tot een homemade ice tea. Hier de recepten om ze zelf te maken.

Koffie & theecreaties: 6 x zomerdranken

Koffiecocktails zijn hot deze zomer. Feestelijke en zonnige creaties, echt zomerdranken, ieder met een eigen karakter en look. De koffielikeur Tia Maria zet de koffiecocktail op de kaart met een zestal koffiecreaties, zoals de zomerfavoriet Tia Maria Mint Americano. Een ‘shaken and stirred’ dubbelespresso met crushed ijs en siroop. De koffiecocktail krijgt een frisse bite van verse munt in bruiswater. Espresso Martini is de klassieker voor op elk terras: een creatie waarin Tia Maria, vodka en een shot espresso samenkomen, herkenbaar met een finish van koffiebonen. Alle creaties zijn een oppepper voor een avond uit of een zachte verfrissing op een zomers terrras.

Naam cocktail: Flat White Russian (foto)
Ingrediënten:
• 25 ml Tia Maria
• 25 ml Barcelo Gran Anejo rum
• 1 shot espresso
• 5 ml demerara suiker
• 30 ml ijskoude volle melk
• cacaopoeder
Bereiding:
Schenk de Tia Maria, Barcelo Gran Anejo en espresso in een tumblerglas. Schenk hierop een laag ijskoude volle melk en garneer met cacaopoeder.

 

Het ideale horecaterras: van inrichting tot personeel

2. Zomerse Iced Tea

Newby introduceert vijf zomerse recepten voor Iced Tea. Stuk voor stuk verkoelende drankjes met veel smaak en zonder suiker. Ieder recept heeft een Newby thee als basis. Een barmedewerker maakt er eenvoudig een zomerdrank van met verse ingrediënten. De varianten hebbende volgende smaken: Green Lemon Iced Tea, Berry Mint Iced Green Tea (combinatie met Pepermint, Summer Berries en Green Sencha), Strawberry and Mango Iced Tea, Morroccan Mint Iced Green Tea, Rooibos Orange Iced Tea Tisane. De Green Lemon Iced Tea is een opkikker op warme dagen. Hieronder het recept.

Naam: Green Lemon Iced Tea
Ingrediënten:
• 600 ml water
• 3 x Newby Classic Green Lemon tea bag
• ijsklontjes
• verse citroen
• limoen
• glas
Bereiding:
Laat gedurende 3 minuten de drie Newby Green Lemon theezakjes in 600 ml water trekken bij 80 graden. Laat dit afkoelen en doe de thee vervolgens in een glas gevuld met ijs. Voeg er een scheutje koud water bij en roer door. Garneren met partjes citroen en limoen.

Zomercocktails op het terras: goed, snel en handig

 

3. Verwenmoment met echte verleiders

Een mooi gepresenteerde special is een echte margemaker: gasten zijn bereid er iets extra’s voor te betalen. Jacobs Douwe Egberts Professional heeft diverse koffiespecials van Douwe Egberts, Piazza D’Oro en Laurentis, zoals de ‘Hollands Glorie’ met slagroom, karamel en stroopwafel, of de ‘Chocolate Chip Macchiato’ met Oreo cookies. Probeer zelf de Hollands Glorie.

Naam: Hollands Glorie
Ingrediënten:
• Douwe Egberts Dark Roast Espressobonen
• 15 ml karamelsiroop
• 180 ml melk
• 10 ml karamelsaus
• slagroom
• kleine stroopwafels, twee stuks
Bereiding:
Doe in een latte macchiato-glas de karamelsiroop. Zet een espresso (bij een volautomaat: zet een latte macchiato). Schuim de melk op en maak een latte macchiato. Spuit een mooie toef slagroom op het melkschuim. Garneer met de stroopwafels en karamelsaus.

 

4. Latte met internationaal karakter

Vanilla Iced Latte van Lavazza is een bijzonder latte met zoete vanillesiroop. ‘Een koffie die anders is dan anders, met een internationaal karakter. Het recept is perfect om mee te experimenteren: probeer eens een andere siroop of melk. Serveer deze zomerse koffie bij voorkeur met een rietje’, zegt Lavazza.

Naam: Vanilla Iced Latte
Bereidingstijd: 5 minuten (+12 uur in diepvries)
Ingrediënten:
• 1 Lavazza espresso lungo of in de moka gezette koffie
• 150 ml melk
• 2 eetlepels vanillesiroop
• 6/8 Lavazza koffie-ijsblokjes (espresso of mokka)
Bereiding:
Maak een dag van tevoren de koffie-ijsblokjes, door koffie in een ijsblokjesvorm te gieten en in te vriezen. Het is belangrijk dat er geen suiker in de koffie wordt gedaan, want dan bevriest het niet.
Vul een glas van 300 ml met de koffie-ijsblokjes en giet er 250 ml melk bij. Zet de koffie en los de vanille-siroop erin op. Giet de koffie met vanillesiroop op de melk en het ijs.

 

5. Eenvoudige homemade ice tea

Met een aantal van de theeën van Senza Tea Co. serveer je ‘homemade’ ice tea. Een verkoelende drank, ideaal om te serveren tijdens een zomerse dag. De homemade ice tea is eenvoudig te bereiden. Laat de thee een half uur trekken, zodat deze extra geconcentreerd is. Giet in een kan of glas dat al tot de rand gevuld is met ijs. En voilà: klaar om geserveerd te worden. Eventueel nog zoetstof zoals honing, siroop of suiker toevoegen of een schijfje citroen of sinaasappel voor een extra verfrissende smaak. De theeën van Senza Tea die geschikt zijn voor deze ice tea: Refreshing Rooibos (foto), Green Jasmine, Sencha Sensation, White Paradise en Herbal Chai.

 

Feestje met frisdrank: tips en recepten ter inspiratie

 

6. Koffiecreatie met eigen twist

Een koffiecreatie van illy is ook een perfect drankje op het terras. De illy Summer Sensation is eenvoudig te maken en het barpersoneel kan er makkelijk een eigen twist aan geven. Het is een zomerdrank van barista Jesse van der Ark.

Naam: illy Summer Sensation
Ingrediënten:
• illy donkere branding
• 15 ml koffiesiroop of likeur
• ijsklontjes
• bruisend water
Bereiding:
Zet een dubbele espresso van donkere branding en laat deze even staan terwijl je de rest van het recept volgt. Schenk koffiesiroop naar keuze of een lekker likeurtje in een illy Freddo glas. Vul het glas met een handvol ijsblokjes. Schenk de dubbele
espresso over het ijs en top dit af met bruisend water. Even roeren en de illy Summer Sensation is klaar om uit te serveren.

 

Andere zomerdrankjes voor het terras: 8 nieuwelingen.

 

Reageer op dit artikel