artikel

Cocktailrecepten: 9 x feestcocktails

Café 520

De winter, Kerst en Oud & Nieuw staan weer voor de deur. Tijd voor winterse smaken en geuren. Zeven coctailrecepten en introductie van drie dranken ter inspiratie voor de drankenkaart tijdens de feestdagen of de koude maanden.

Cocktailrecepten: 9 x feestcocktails

Feestcocktail 1: Martini Golden Sbagliato

Ingrediënten
• 25 ml Martini Riserva Speciale Rubino
• 25ml Martini Riserva Speciale Bitter
• Prosecco
• eetbaar goudstof

Bereiding
Giet de Martini Riserva Speciale Rubino en Martini Riserva Speciale Bitter in het champagneglas. Giet de Prosecco erover en roer. Giet er een scheutje eetbaar goudstof in en roer opnieuw.

Feestcocktail Xmas Martinez

Feestcocktail 2: Xmas Martinez

De Martinez is een cocktailklassieker met een rijke historie. De eerste vermelding van deze jenevercocktail in een cocktailboek dateert uit 1880.
In deze versie met Rutte Old Simon Genever, rode vermouth en Cherry Heering-likeur wordt het kerstgevoel compleet gemaakt door kruidnagel en steranijs.

Ingrediënten
• 40 ml Rutte Old Simon Genever
• 20 ml Cherry Heering
• 20 ml rode, zoete vermouth
• 3 scheutjes Angostura Bitters
• 3 kruidnagels
• steranijs

Bereiding
Schenk alle ingrediënten in een mixing glas gevuld met ijs. Stir (roer) zo’n 5-10 seconden. Schenk uit en strain in een gekoeld coupeglas. Garneer met een steranijs in het midden van het glas.

 

Feestcocktial 3: Hot Dutch Apple Pie

Appeltaart zit diep gebakken in onze cultuur, en Rutte koestert dit nationaal erfgoed op vloeibare wijze met de ‘Hot Dutch Apple Pie’. De jenever voegt smaken van mout, walnoten en kruidigheid toe aan deze cocktail.

• 60 ml Rutte Old Simon Genever
• 100 ml natuurlijk troebel appelsap
• 10 ml vanillesiroop
• slagroom
• kaneelstokje
• appelschijfjes

Bereiding
Verwarm alle ingrediënten, schenk heet uit in een toddy-glas en garneer met slagroom, een kaneelstokje en appelschijfjes.

 

 

Feestcocktail

Feestcocktail 4: Baileys met mix van herfstkruiden

Baileys lanceert de Pumpkin Spiced in gelimiteerde oplage voor de koudere dagen in het jaar. Baileys Irish Cream wordt aangevuld met een mix van herfstkruiden. Ondanks dat deze variant de naam ‘Pumpkin Spiced’ draagt, vind je hier geen daadwerkelijke pompoen in de likeur terug. Het kruidenmengsel dat de basis vormt, bestaat onder andere uit kaneel, gember, piment, kruidnagel en nootmuskaat. Deze likeur is op verschillende manieren te drinken: puur met ijs, in de mix of als onderdeel van een dessert.

Recept feestdrank
Vul een groot glas met 50 ml Baileys Pumpkin Spiced. Voeg vervolgens een vers gezet kopje koffie toe en vul het restant van het glas aan met melk. Als finishing touch een toef slagroom met daaroverheen wat kaneelpoeder.

 

 

Feestcocktail

Cocktailrecept 5: Amarula Espresso Martini

Amarula is een Zuid-Afrikaanse creamlikeur. Net voor de feestdagen lanceert Amurula een limited edition in Nederland: Amarula Vanilla Cream. Deze kent tonen van vanille, gember en marula fruit. Twee recepten van cocktails bereid met deze likeur: Amarula Espresso Martini en Amurula Vanilla Spice(d) Cream.
Amarula Espresso Martini is een winterse cocktail die zowel met de gewone Amarula als met de vanillevariant kan worden bereid.

Ingrediënten
• 30 ml Amarula Vanilla Spice
• 20 ml wodka
• 10 ml suikersiroop
• 50 ml sterke espresso

Bereiding.
Vul een glas met ijs, om het glas koud te maken. Schenk alle ingrediënten in een cocktailshaker die gevuld is met ijs en shake. Leeg het glas met ijs en doe er vul het met verse ijsblokjes. Schenk de inhoud van de shaker in het glas. Let hierbij op dat je het ijs uit de shaker niet mee schenkt. Maak de cocktail af met een paar frambozen.

Feestcocktail

Cocktailrecept 6: Amarula Vanilla Spice(d) Cream

Ingrediënten
• 40 ml Amarula Vanilla Spice
• 20 ml Tia Maria
• 15 ml Frangelico Hazelnoot
• mespuntje kaneel
• 2 bollen vanille ijs
• crushed ijs

Bereiding
Doe alle ingrediënten in de blender. En blend het geheel tot een gladde, bevroren massa. Schenk de inhoud van de blender in
een glas en garneer de cocktail met een takje munt.

 

Feestcocktail

 

Feestcocktail 7: Velvet Crush

Cîroc lanceert een wodka met een winterse smaak: Cîroc Black Raspberry. Voor de productie van deze limited edtion is het recept van de reguliere wodka aangevuld met het beste van zwarte frambozen en andere natuurlijke smaken. Deze wodka heeft een fruitig karakter, waarbij een goede balans ontstaat tussen zoete en ietwat zure toetsen. Deze Cîroc is puur te drinken maar ook geschikt voor het maken van mixdranken of cocktails. Hieronder het recept van de Velvet Crush.

Ingrediënten
• 40 ml Cîroc Black Raspberry
• 15 ml rode vermouth
• sap van een citroenpartje
• droge tonic water
• ijs

Bereiding
Vul een glas met ijs. Voeg de Cîroc Black Raspberry toe en dan de rode vermouth. Top af met droge tonic water en het sap van één citroenpartje. Garneer met een ‘wiel’ van citroenschil en een zwarte framboos aan een metalen spies.

Feestcocktail

Feestcocktail 8: Gin Mare Speculaas Holiday Punch

‘Gin Mare Speculaas Holiday Punch’ is een warme punch met een vleugje speculaas en tijm. De punch is gemakkelijk te bereiden en te serveren. Een ideaal drankje voor de feestdagen.

Ingrediënten:
• 600 ml Gin Mare
• 150 ml speculaaslikeur
• 300 ml speculaasthee
• 500 ml appelcider
• verse tijm
• steranijs
• sinaasappelpartjes

Bereiding:
Zorg dat de Gin Mare en de speculaaslikeur op kamertemperatuur zijn. Schenk beide drankjes in een grote punch bowl, en voeg wat takjes tijm, de sinaasappelpartjes en een handje steranijs toe. Roer goed door elkaar. Laat de mix een half uur staan terwijl je ondertussen de speculaasthee maakt met kant-en-klare speculaasthee of met je eigen kruidenmengsel met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemom. Voeg de kruiden (of theezakjes) toe aan een pan met kokend water en laat het mengsel een half uur op middelhoog vuur trekken. Zeef de kruiden eruit en voeg het overgebleven vocht toe aan de ingrediënten in je punch bowl. Voeg als laatste de appelcider toe. Garneer elk glas met een takje verse tijm en een gedroogd sinaasappelpartje.

Feestcocktail

Feestcocktail 9: The Laverstoke Winter Edition

Ingrediënten:
• 20 ml Bombay Sapphire Gin
• 15 ml Martini Rosso
• 10 ml St-Germain
• 85 ml Fever-Tree Ginger Ale
• 1 gemberschijfje
• 2 limoenschijfjes, goed geperst
• munt

Bereiding:
Knijp 2 limoenschijfjes uit in een wijnglas en laat ze erin vallen. Giet de Bombay Sapphire Gin, Martini Rosso en de St-Germain in het glas en voeg het gemberschijfje toe. Roer goed en vul het glas met ijsblokjes. Giet vervolgens de Ginger Ale in het glas en roer voorzichtig. Garneer met een vers muntblaadje.

Cocktailrecepten: Wintercocktails

Cocktailrecepten: Wintercocktails

Reageer op dit artikel