artikel

Hufterproof terrasmeubilair: tips om vandalisme te voorkomen

Café 893

‘Vandalen slopen terras’, met regelmaat verschijnt een dergelijke kop in het nieuws. Maar hoe maak je je terrasmeubilair in de horeca zo hufterproof mogelijk? Misset Horeca vroeg het een aantal experts.

Hufterproof terrasmeubilair: tips om vandalisme te voorkomen
Hufterproofterras van bistro Calypso op Stratumseind in Eindhoven. Foto: Ruud Balk.

Louis Croonen is eigenaar van het zogenoemde ‘temmende terras’ van bistro Calypso op het Stratumseind in Eindhoven, ook wel bekend als de langste stapstraat van Nederland. In samenwerking met de gemeente Eindhoven, architect Aart van Asseldonk en Xterior werd veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van het zogeheten ‘temmende terras’ wat het eerste volledige hufterproof terras ter wereld moest worden.

Vastzetten

Op het terras van Calypso ligt een vlonder waarop stoelen, tafels en parasols vastgeklikt kunnen worden. Louis Croonen: ‘Het voelde altijd zo nutteloos om ’s avonds het terras binnen te zetten, om dan de volgende dag alles weer naar buiten te slepen. De oplossing die ik had bedacht was een terras dat je met één druk op de knop uit de grond kon laten komen. Dit wilden we in eerste instantie maken, maar bleek te kostbaar’, vertelt de ondernemer. Alternatief bleek een terras waarbij de tafels en parasols vast zitten aan de vlonder. Hierdoor hoeven ’s avonds alleen de stoelen naar binnen en kan de rest van het terras gewoon blijven staan. Volgens omgevingspsychologen zou het terras door zijn vele kleuren het uitgaanspubliek ook rustiger en vrolijker moeten houden.

Warmte en vriendelijkheid

Nu, een jaar later, blikken we met Croonen terug op hoe hij zijn unieke terras heeft ervaren. ‘De vlonder waarop ons terras staat, mag straks niet blijven in verband met de geplande herinrichting van het centrum van Eindhoven. Dat betekent een andere inrichting voor het terras.’ Zo hufterproof als het terras nu is, hoeft het van Croonen niet meer. ‘In de toekomst gaan we toch weer het terrasmeubilair binnen opslaan en ’s morgens weer buiten uitzetten’. De horecaondernemer legt uit waarom: ‘Wij gaan om 2.00 uur dicht, maar het terras wordt daarna een verzamelplek voor gasten van de café’s die om 5.00 uur sluiten. Verder ben ik erachter gekomen dat een terras helemaal niet zo heel erg hufterproof hoeft te zijn. Ik denk dat als je een terras wat liever en kwetsbaarder maakt, het dan het beste in de mensen naar boven haalt. Toen lag de nadruk op het praktische, maar straks gaan we toch meer voor warmte en meer vriendelijkheid. Maar natuurlijk moet je het in de horeca niet van papier-maché maken.’

Windschermen en parasols

Peter Hoeks van Xterior geeft een aantal tips hoe je een terras zoveel mogelijk hufterproof kunt maken, zonder dat het qua sfeer verliest aan comfort en warmte. ‘Windschermen kun je het beste zoveel mogelijk in de grond verankeren. Verder heb je windschermen met veiligheidsglas, waaronder polycarbonaat bovenruiten. Onderin zit dan HPL, wat staat voor High Pressure Laminate. ‘Dat is een hele harde kunststof kern.’
Het hele terras afsluiten met windschermen en overdag toegankelijk maken via een deur, noemt hij ook als optie. ‘De drempel om zo’n terras na sluitingstijd te bezoeken, ligt dan hoger.’

Tip om vandalisme op het terras te voorkomen

Parasol

  • Een grote en zware parasol wordt minder snel meegenomen door ongewenste gasten. Bovendien kan je ze met anti-diefstalbouten vergrendelen aan de voet.
  • Laat het logo van uw zaak bedrukken op het parasoldoek, een bedrukt doek is namelijk minder interessant om mee te nemen dan een blanco versie.
  • Bij sommige parasols is het mogelijk de slinger van de parasol uit de mast te halen waardoor deze onbedienbaar wordt. Ook bestaan er parasols met geïntegreerde sloten, waardoor ze niet kunnen worden geopend.
  • Gebruik de meegeleverde hoes van de parasol, met de beschermhoes om uw parasol is het moeilijk te beoordelen hoe de staat van de parasol is.

Windschermen

  • Veranker windschermen zoveel mogelijk in de grond
  • Kies voor windschermen met veiligheidsglas en een harde kunststof kern
  • Plaats een omheining om je terras

Terrasmeubilair

  • Sla meubilair na sluiting binnen op, of zet het (conform de richtlijnen van de gemeente) vast met staaldraad.
  • Monteer een camerasysteem

Ook raadt Hoeks parasols met geïntegreerde sloten aan. De parasols kunnen hierdoor niet open- en dichtgeklapt worden. Zo zijn ze minder kwetsbaar voor vandalisme en minder interessant voor diefstal. Verder noemt hij nog het anti-diefstalsysteem van Easylocker. Dit bedrijf ontwikkelde een systeem dat gemonteerd kan worden onder een terrastafel, waarin een staalkabel in een kastje met veermechaniek zit verwerkt. Symo Parasols , dat onder meer horecaparasols levert, heeft ook nog wat adviezen als het gaat om zonneschermen: ‘Parasols blijven vaak buiten staan, omdat ze te zwaar zijn om elke dag binnen te halen. Gelukkig kunnen sommige parasolmasten beveiligd worden. Grote en zware parasols nemen dieven minder snel mee. Bovendien kun je ze met anti-diefstalbouten vergrendelen aan de voet.’

Parasoleverancier Solero tipt om het logo van de horecazaak te bedrukken op het parasoldoek. ‘Dan is het minder interessant om mee te nemen.’ Ook tipt het bedrijf om de meegeleverde beschermhoes van de parasol te gebruiken. ‘Zonder deze hoes is het minder eenvoudig om te beoordelen wat de staat is van het zonnescherm.’
De politie adviseert overigens om, wanneer sprake is van vandalisme, dit ook bij de buren te melden. ‘Zodat die ook extra alert kunnen zijn op verdachte personen en activiteiten’ 

Reageer op dit artikel