blog

Laptopverbod

Café 3554

Donderdagmiddag. Beetje miezerend weer maar dat weerhoudt de menigte er niet van om de zaak gezellig te maken. Een man komt binnen, groet niet en vraagt ‘Heb je ook wifi?’ Ik zeg lekker ad rem: ‘Ik heb goede koffie, das ook belangrijk.’

Laptopverbod

Ik beaam glimlachend dat ook ik een draadloos internet netwerk heb. De man (nog steeds niet gegroet) beent naar de grote stamtafel, vouwt zijn laptop open, bestelt vanaf zijn zitplek een espresso en vraagt meteen naar het wifiwachtwoord. Ik breng hem zijn espresso en meld de man dat ik helaas geen laptops toesta in de zaak. Of ik een grapje maakte. Dit was toch een koffie’tent’? Wat maakt het nou uit dat hij hier een paar uurtjes ging werken? Einde van het verhaal was dat hij het ‘belachelijk’ vond en dat hij zijn espresso maar liet zitten en wel naar een ander ging.

Een tijdje geleden kwam er vrij groot in het nieuws dat collega ‘Corazon’ uit Amersfoort de laptop in de ban had gedaan. Hij vond dat teveel schermen de sfeer niet te goede kwam. Ik ben dit ook absoluut van mening. Een dik anderhalf jaar geleden heb ik ook al het laptopgebruik in de zaak proberen te reguleren door in het weekend ze niet meer toe te staan. Later heb ik het volledig laptop’verbod’ ingesteld. De reden daarvoor was dat een gast aan mij vroeg ‘of hij ook zonder laptop een kop koffie mocht drinken’.

Leestip: Gerben Engelkes vorige column – Als je wint…>

Ik begrijp dat laptops in koffiezaken gemeengoed is geworden. In het begin was het wel leuk. Mensen kwamen even een uurtje buiten kantoor wat werk verrichten en ze namen wat vloeibaar goud tot zich. Maar langzamerhand werden het er steeds meer. Mensen gingen bij mij in de zaak compleet kantoor houden, bezetten een tafel van vier personen alleen voor zichzelf en weigerden mensen die er bij aan wilden schuiven. ‘Er komen straks wat vrienden/afspraken’.

Dan nu de zakelijke kant. Ik begrijp de huidige economische situatie en Het Nieuwe Werken. Veel mensen zijn zzp’er geworden en zoeken een nieuwe plek buitenshuis waar ze hun werk kunnen doen. Koffiehuizen en espressobars zijn een uitgelezen plek hiervoor; laagdrempelig, hippe inrichting en gratis internet. Bijkomend voordeel is goede kantoorkoffie. Maar wat vergeten wordt is dat als je de hele dag op een espresso zit en daarnaast vijf glazen (gratis) water drinkt je eigenlijk de ondernemer weerhoudt van het maken van omzet. En die omzet is nodig voor het voortbestaan van de zaak. Sommigen zeggen dan: ‘Ja maar er moet een goede mix zijn van werkers en gewoon mensen die koffie komen drinken’. Het is in de praktijk helaas lastiger dan gezegd.

Ik hoor u denken: ‘Waarom zet je de wifi dan niet uit?’ Persoonlijk vind ik dat zoiets niet hoeft. Ik ken een paar zaken waaronder The Village uit Utrecht die geen wifi hebben. Ik vind dat je als gast nog best wel met je telefoon of tablet in de weer kan, ik wil alleen geen werkplek worden. Bij mij voor op het raam en op elke menukaart staat dan ook; ‘No Laptops please. This is a coffeeplace, not an officespace’.

Leestip: Alles over koffie >

Zou je ook geld met wifi kunnen verdienen? Jazeker wel. De vrienden van de Coffee Company geven bij elke bestelling een bonnetje met een wachtwoord waarop je voor een bepaalde korte periode gebruik kunt maken van het netwerk. Maar het kan natuurlijk zijn dat de persoon in kwestie in dat tijdsbestek al zijn internetwerk doet en daarna gewoon gaat zitten typen. Slurpend van die ene espresso. En die vijf grote glazen water.

Een andere optie is het Ziferblat-principe. Ziferblat is een van oorsprong Russisch concept waarbij alles gratis is, behalve de tijd die je spendeert. Je kan dan tegen een bepaald tarief per uur of minuut gebruik maken van alles en gratis eten en drinken. In Groningen is een soortgelijk concept geopend genaamd de Minute Bar. Ik weet niet hoe het gaat, ik ben er nog niet geweest maar ik heb er mijn twijfels bij. Ik ben benieuwd of de mensen die er gaan zitten binnen een kwartier zichzelf vol eten en drinken tegen een supergoedkoop tarief. Het zou wel heel Hollands zijn.

Ik denk dat een combinatie van beide ideeen wel goed is. Stel je hebt een grote zaak waar je een tafel of een paar tafels kan indelen voor het Ziferblat-principe. Maar dan ook alleen die tafels, verder niks. Zo heeft de werkende mens een plekje en heb je voldoende ruimte over voor de gewone gasten. Je kan dan ook wat meer voor die mensen doen; bijvoorbeeld kannen water en glazen op de tafels zetten, gewoon vragen of ze nog iets willen drinken en stopcontacten aanleggen. Op deze manier is iedereen gelukkig. Communiceer dit ook goed naar je gasten; zet het op het raam bij binnenkomst en zet het op elke menukaart.

En die meneer van het begin? Ik zag hem later terug. ‘De koffie was niet te zuipen daar.’

Gerben Engelkes, Black&BloomGerben Engelkes staat dit jaar met zijn Groningse koffiebar Black&Bloom op één in de Misset Koffie Top 100. Op Missethoreca.nl deelt hij zijn mening, ervaring en kennis.

Bekijk hier de ranglijst Koffie Top 100 2016

 

 

Gerben over de winst: