nieuws

Kleinschalige horeca in Fort Pannerden

Café

In het vorig jaar door krakers bezette Fort Pannerden komt kleinschalige horeca. De gemeente Lingewaard heeft bekend gemaakt dat het complex bij Doornenburg voor 1,8 miljoen euro wordt opgeknapt.

Kleinschalige horeca in Fort Pannerden

De gemeente wil het fort samen met eigenaar Staatsbosbeheer en de Stichting Fort Pannerden restaureren. ‘We willen het casco van het fort voor de toekomst bewaren. In het gerestaureerde fort is dan plaats voor kleinschalige horeca, musea en mogelijk een klein congrescentrum’, aldus burgemeester Harry De Vries van Lingewaard.

Fort Pannerden, dat stamt uit 1871, kampt met grote vochtproblemen. Regenwater loopt door de aardwallen de constructie in en tast daar de muren aan. Om het bouwwerk waterdicht te maken, moet de laag aarde die over het fort ligt, worden vervangen. Ook zijn op tal van plaatsen reparaties aan de muren nodig.

De gemeente neemt het erfpacht over het fort over van de stichting Fort Pannerden. Die stichting wil een munitiemuseum in het fort inrichten. Het uit 4 miljoen bakstenen opgetrokken Fort Pannerden maakte destijds als verdedigingsbolwerk deel uit van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie.

Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat zien ook een museumfunctie voor het fort. Volgens De Vries hebben diverse ondernemers al belangstelling getoond voor horecagelegenheden in het fort.

De gemeente Lingewaard hoopt op subsidies van het Rijk en de provincie Gelderland. Als die er komen, kunnen de werkzaamheden medio volgend jaar van start gaan. Fort Pannerden zou dan medio 2010 helemaal gerestaureerd moeten zijn. Burgemeester De Vries voorspelt ‘grensoverschrijdende belangstelling’ voor het gerestaureerde fort.

Reageer op dit artikel