nieuws

Antirookgemor neemt toe

Café

Eén op de vijf cafés in Nederland lapt het rookverbod aan de laars, dat was al bekend. De laatste weken duiken steeds vaker geluiden op dat ondernemers zich verenigen, om gezamenlijk te strijden tegen het ‘monster van Klink’. De onvrede neemt toe, zeker nu het weer slechter wordt en de gevolgen van het verbod verergeren.

Antirookgemor neemt toe

Het belangrijkste doel van die samenwerkingen is het gezamenlijk betalen van eventuele boetes. Na Tilburg, waar het eerste nieuws over een gezamelijke vuist van de kroegbazen vandaan kwam, volgden al snel andere steden.

26 Tilburgse horecaondernemers riepen kortgeleden een fonds in het leven waar alle deelnemers geld inleggen waaruit rookboetes van de VWA betaald worden en in Dordrecht laat een aantal cafés de klanten een kleine vergoeding betalen om een sigaret op te steken. Het geld gaat in een pot waaruit de boete wordt betaald.

Utrecht

In Utrecht is maandag spoedberaad van een aantal horecabazen, om eventueel het Tilburgse idee te adopteren. Initiatiefnemers Fred Besselse van café De Potdeksel en Frans van Wieren van restaurant Chez Jacqueline willen van hun Utrechtse collega’s horen in hoeverre ze bereid zijn het rookverbod te negeren.

Hoewel Besselse en Van Wieren beiden verstokte rokers zijn, houden ze zich aan het verbod. Besselse: ‘Maar we gaan nu maar eens peilen hoe groot de actiebereidheid is’, zeggen ze in het Algemeen Dagblad. Ze vinden dat net als in Spanje de horeca en de klanten zelf de keuze moeten hebben. ‘Daar mag je als ondernemer kiezen of je rookvrij of rookvriendelijk bent. Aan een sticker op de deur ben je herkenbaar en zo kan de klant zelf beslissen.’

De actie kan rekenen op de sympathie van voorzitter Rob Pieterson van de plaatselijke afdeling Koninklijk Horeca Nederland (KHN). ‘Hoewel de landelijke bond de acties in Tilburg niet steunde, heb ik alle begrip voor dit initiatief in Utrecht. Het rookverbod gaat desastreus uitpakken voor sommige horecabedrijven,’ zo verwacht Pieterson. ‘Ik heb zelf altijd geroepen dat het wel los zou lopen, maar ik heb ongelijk gekregen. Ik zie in mijn eigen kroeg dat de klandizie sterk terugloopt.’

Etten-Leur

In Etten-Leur hebben vijf kroegen in de binnenstad zich al verzameld, en samen besloten het rookverbod te negeren. ‘We gaan niet lijdzaam toezien hoe we kapot gaan. Anders vallen in november de eerste faillissementen’, aldus eigenaar Jacques Veraart van café Marktzicht in BN/De Stem.

De Etten-Leurse kroegbazen zoeken steun van collega’s in de regio en hebben al contact met cafés in Breda die het roken ook toestaan. Ze zeggen dat ze ‘burgerlijk ongehoorzaam zijn’ om een rechtszaak uit te lokken. Daarin hopen de ondernemers het, net als collega’s in Duitsland, voor elkaar te krijgen dat het rookverbod alsnog (deels) wordt opgeheven.

Ofschoon de controle op de naleving van het rookverbod geen taak is van de gemeente Etten-Leur, hebben de vijf horecaondernemers hun actie wel gemeld bij het gemeentebestuur. Veraart: ‘Dat vonden we wel zo netjes. Nu is het wachten op de eerste bekeuringen. Laat ze maar komen.’

KHN kondigde vorige week aan de gevolgen van het verbod te onderzoeken. De resultaten worden eind oktober verwacht.

Kijk hier voor onze speciale rookpagina:

Reageer op dit artikel