nieuws

Rookpasjes voor Arnhemse horeca

Café

De gemeente Arnhem heeft met de plaatselijke horeca en de politie afspraken gemaakt om de overlast die rokers buiten veroorzaken te regelen. Zo komt er onder meer een pasjessysteem voor cafébezoekers die even naar buiten willen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Rookpasjes voor Arnhemse horeca

De afspraken gelden voorlopig alleen voor het gebied rond de Korenmarkt, het Arnhemse uitgaanscentrum dat veel bezoekers uit het oosten van het land trekt. Rokers zouden daar met name in de kleine uurtjes veel lawaai maken. Ook gaan zij buiten drinken, wat volgens de politie meer vechtpartijen tot gevolg heeft.

De gemeente maakt geen onderscheid meer tussen zomer- en winterterrassen, zo is afgesproken. Zomerterrassen mogen eigenlijk in de wintermaanden niet in bedrijf zijn, maar omdat rokers buiten toch de terrasruimte opzoeken, is dat onderscheid niet te handhaven. Het blijft wel verboden om drankjes mee naar buiten te nemen op plekken die daar niet voor bestemd zijn.

Sigaretje opsteken

In Arnhem mogen kroegen wel tot in de kleine uurtjes van de nacht open blijven, maar na twee uur mogen ze geen nieuwe klanten meer binnenlaten. Rokers krijgen nu aan de deur een pasje, waarmee ze even buiten een sigaretje kunnen opsteken. Bij terugkomst leveren ze het pasje weer in.

De gemeente wil na het winterseizoen bekijken of de afspraken hebben gewerkt. Als dat het geval is gaat de regeling wellicht voor alle horecaplekken in Arnhem gelden.

Reageer op dit artikel