nieuws

Anonieme rookcontroles in horeca

Café

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is meer op haar hoede bij controles op het rookverbod in de horeca. De controleurs gaan meer anoniem op stap en geven pas de volgende dag een boete.

Anonieme rookcontroles in horeca

De VWA zegt te reageren op bedreigingen van vooral klanten aan het adres van de inspecteurs. Met de gemeentes spreekt de VWA af dat politie klaarstaat als er moeilijkheden dreigen, zei minister Ab Klink van Volksgezondheid dinsdag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Oppositiepartijen VVD en Partij voor de Vrijheid vonden in dat debat geen bijval voor hun pleidooi om kroegbazen die zich niet aan het rookverbod houden toch altijd eerst een waarschuwing te geven.

Sinds vorige week deelt de VWA meteen boetes uit als horecaondernemers zich moedwillig niet aan de regels houden. In 10 procent van de in totaal 750 cafés die de VWA controleerde ging het om een bewuste overtreding van het rookverbod.

Concurrentievoordeel

De Kamer bleek de mening van de minister te delen dat tegen deze groep streng moet worden opgetreden, al deelden vooral SP en D66 de zorg om kleine cafés. Deze hebben nauwelijks gelegenheid om een rookruimte in te richten.

Klink beloofde nog eens te kijken naar dit probleem. Maar hij wees er ook op dat slechts 16 procent van de cafés een rookruimte heeft, zodat het wel mee lijkt te vallen met het concurrentievoordeel van grotere cafés.

Drie maanden na de invoering zegt de VWA dat het rookverbod nog altijd in 95 procent van de totale horeca wordt nageleefd. In de eerste drie maanden zijn 6742 bedrijven bezocht.

Herinspecties

In 5 procent van de gevallen werd een maatregel genomen; er werden 242 herinspecties uitgevoerd. Het aantal maatregelen bij onder meer restaurants, sportkantines en fastfoodrestaurants lag rond de 3 procent.

Bijna een op de vier gecontroleerde cafés houdt zich niet aan de regels. In bijna honderd cafés constateerde de VWA een lichte overtreding. Meer dan 80 procent van de horeca-eigenaren die het rookverbod hebben genegeerd, neemt na een waarschuwing maatregelen. Bij caféhouders is dat 50 procent, blijkt uit een evaluatie.

Reageer op dit artikel