nieuws

Astma Fonds woest over opheffen rookverbod

Café

Het Astma Fonds is woedend op de plannen van het beoogde kabinet-Rutte het rookverbod in kleine cafés op te heffen. Het Astma Fonds zegt dat een rookverbod de steun heeft van de meeste Nederlanders en van de hoogste rechters in ons land.

Astma Fonds woest over opheffen rookverbod

‘Na twee jaar onzekerheid moeten we juist vasthouden aan het algehele rookverbod. Het heeft de steun van de meeste Nederlanders en van onze hoogste rechters. En vooral: het werkt’, zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds in een persverklaring.

Rutgers wijst op het feit dat het algehele rookverbod de beste bescherming biedt voor de volksgezondheid. Rutgers: ‘Daar ging het toch om? Dat moeten we niet te grabbel gooien. Onze achterban heeft jarenlang gehoopt op een rookvrije horeca. Wie dacht dat iedereen opgelucht kan ademhalen, komt nu bedrogen uit’.

De voorman van het Astma Fonds wijst op een recent oordeel van de Hoge Raad en het Hof in Arnhem. ‘Zij maakten korte metten met de discussie die zich al twee jaar voorsleepte. Een hardnekkige minderheid van rokers voerde nog een achterhoedegevecht. Maar zij krijgen nu voorrang op een miljoen longpatiënten en op iedereen die nog gezonde longen heeft’, aldus Rutgers.

Volgens Rutgers werkt een algeheel rookverbod wel, maar een uitzondering niet. Rutgers stelt verder dat Nederland internationaal een slecht figuur slaat wanneer het met een uitzondering komt voor kleine horecabedrijven.

Reageer op dit artikel