nieuws

Bierprijs fors omhoog, politiek eist direct onderzoek

Café

De bierprijs gaat fors stijgen. De stijging kan oplopen tot wel vijftien procent. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) zegt zich ‘genaaid te voelen’. Het CDA wil met spoed een onderzoek over eventuele prijsafspraken van bierbrouwers.

Bierprijs fors omhoog, politiek eist direct onderzoek

De Gelderlander meldt dat een pilsje in het café tien tot vijftien procent gaat stijgen. Jules Strijnen van KHN in Limburg noemt de prijsverhoging respectloos. ‘De horeca voelt zich genaaid door deze verhoging’, aldus Strijnen in De Gelderlander.

De prijsverhoging komt volgens de brouwers door gestegen kosten voor grondstoffen, schrijft Z24.nl. De prijs van mout is in korte tijd verdubbeld en hop is zelfs drie keer zo duur geworden.

Carnaval

Het CDA wil dat kartelwaakhond NMa met spoed een onderzoek start naar eventuele prijsafspraken tussen bierbrouwerijen, meldt PZC. CDA-Kamerlid Jos Hessels zegt het vreemd te vinden dat alle brouwers vrijwel gelijktijdig een prijsverhoging aankondigen.

Hessels drong dinsdagmiddag samen met fractiegenoot Jan ten Hoopen bij minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken aan op een onderzoek van de NMa. De Kamerleden willen dat het onderzoek voor carnaval is afgerond.

Claim

Vorig jaar kwam de horeca ook ruim in het nieuws vanwege bierafspraken. De Europese Commissie legde Heineken, Grolsch en Bavaria een enorme boete van ruim 270 miljoen euro op voor gemaakte prijsafspraken eind jaren negentig. InBev kreeg geen boete omdat het meewerkte aan het onderzoek.

KHN kondigde direct daarna aan een forse claim neer te leggen bij de bierbrouwers als compensatie. Deze claim zou volgens KHN-directeur ruim honderd miljoen euro bedragen. Onlangs meldde KHN is gesprek te zijn met de brouwers voor een oplossing over de ontstane situatie.

Zie ook

Reageer op dit artikel