nieuws

Cafébaas wil geen ‘lompe oenen

Café

Een Vlaamse kroegeigenaar is luie en incompetente sollicitanten meer dan zat. ‘Lompe oenen, beroepsdoppers en ongeïnteresseerde individuen gelieve thuis te blijven’, staat onder zijn personeelsadvertentie, om potentiële kandidaten duidelijk te maken dat hij alleen echte werkers wil.

Cafébaas wil geen ‘lompe oenen

Met deze niet mis te verstane tekst heeft Danny Vermeer, uitbater van café de Kleppende Klipper in het Belgische Mol, zich de woede op de hals gehaald van de lokale afdeling van de Christelijke vakbond ACV.

Beroepsdopper

De bond vindt de advertentie discriminerend. Vooral de term ’beroepsdopper’ -doppen is de Vlaamse benaming voor uitkering trekken- kan niet door de beugel, meent Dré Wolput van ACV. ‘Doppen is géén beroep. Bovendien zijn de meeste doppers wel degelijk op zoek naar volwaardig werk’, zegt Wolput. ‘Vermeer is op zoek naar de witte raaf met de gouden snavel, een ideale werknemer dus, en die vind je niet.’

ACV neemt de zaak hoog op en is er mee naar het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding gestapt. Gert Backx van dat centrum vindt de tekst bedroevend, maar twijfelt of er een directe vorm van discriminatie achter schuilt. ‘De wet legt een aantal voorwaarden vast voor discriminatie, zoals seksuele geaardheid, handicap, overtuiging, ras of geslacht, maar die zijn niet terug te vinden in de advertentie. Misschien komt beroepsdopper er voor in aanmerking, maar dat is wat vergezocht.’

Meningsuiting

Vermeer, die eerder in het lokale nieuws kwam omdat hij het Belgische rookverbod naast zich neerlegde, schaamt zich niet voor de compromitterende advertentie. ‘Ik betaal al maanden voor een personeelsadvertentie’, zegt hij gefrustreerd in de Vlaamse krant Het Volk. ‘De meeste mensen die reageren voldoen niet. Daarom heb ik het bericht aangepast.’

‘Met lompe oenen bedoel ik mensen die vijf of zes keer opnieuw het bestek moeten afwassen omdat het nog vuil is. Ook een slechte bediening, zoals tafels niet opruimen en afvegen, kan bij mij niet door de beugel.’ Met beroepsdoppers doelt Vermeer op mensen die worden uitgestuurd om werk te zoeken. ‘Nog voor ze beginnen leggen ze hun voorwaarden neer. Ze kunnen niet bukken of willen ’s middags naar huis.’ Ten slotte nog de groep ongeïnteresseerde individuen. ‘Dat zijn meestal jongeren die van hun ouders een vakantiejob moeten zoeken’, verduidelijkt hij. ‘Ze luisteren niet, zijn lui en bellen bij mooi weer af om nadien zelf op het strand te gaan liggen.’

Vermeer is niet bang voor klachten. ‘Ik baseer me op vrije meningsuiting en mijn ervaring met personeel. Ik kreeg al eerder boze reacties, maar als ik mijn verhaal vertel geeft iedereen me gelijk.’

Reageer op dit artikel