nieuws

Cafés Zaanstad uur eerder dicht

Café

De horeca in Zaanstad mag voortaan om drie uur geen nieuwe klanten meer toelaten en moet om vijf uur dicht – een uur eerder dan nu het geval is. Het nieuwe horecabeleid van burgemeester en wethouders is overeind gebleven in het Zaanstad Beraad.

Cafés Zaanstad uur eerder dicht

Lang niet elke partij is het met de nieuwe openingstijden van de horeca eens, meldt het Noordhollands Dagblad. Maar waar GroenLinks en de VVD vinden dat horecaondernemers zelf moeten bepalen op welk tijdstip ze dicht gaan, wil het CDA dat de deuren om vier uur dicht gaan en er om twee uur al geen nieuwe klanten meer binnen mogen.

Lokale partij Rosa, eigenlijk ook voorstander van vrijheid voor de horeca, probeerde om cafés tot zes uur open te laten, maar wilde het instappen om twee uur laten ophouden. De partij probeerde daarmee een evenwicht te zoeken tussen de standpunten.

Maar dat compromis blijkt voorlopig te liggen in het plan van het college. Voorlopig, want de gemeenteraad moet zich nog definitief over de regels uitspreken. Dat gebeurt als de nieuwe sluitingstijden zijn verwerkt in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Het vervroegen van de horecatijden heeft tot doel om het drankmisbruik onder jongeren tegen te gaan. Burgemeester Geke Faber is van plan – ook dat staat in het nieuwe horecabeleid – om meer maatregelen te nemen om overmatig drankgebruik te bestrijden.

Reageer op dit artikel