nieuws

Heineken verhoogt salaris topman

Café

Het salaris van Heineken topman Jean-François van Boxmeer komt dit jaar uit op ruim 1 miljoen euro, tien procent meer dan vorig jaar.

Heineken verhoogt salaris topman

Het huidige salaris zou onder het gemiddelde liggen van internationale branchegenoten, stellen de toezichthouders van de brouwer in het maandag vrijgegeven jaarverslag. De raad vam commissarissen heeft het basissalaris van de topman daarom verhoogd tot 1,05 miljoen euro.

Het voorstel wordt in april ter goedgekeurd voorgelegd aan de aandeelhouders. Vorig jaar gingen de aandeelhouders akkoord met een omstreden verhoging voor de beloningen aan de top. Een relatief grote groep aandeelhouders (17,7 procent) stemde echter tegen, na protesten van onder meer vakbond FNV Bondgenoten.

De vakbond vindt de loonsverhoging ook dit jaar ‘een heel slecht signaal richting de werknemers’, zo liet een woordvoerder weten. De bond gaat met de achterban overleggen of er ook dit jaar actie moet worden ondernomen.

Van Boxmeer zag zijn salaris dankzij de wijziging vorig jaar al met een kwart toenemen tot 950.000 euro. Ook financieel topman René Hooft Graafland kreeg vorig jaar meer salaris. Dit jaar blijft zijn basissalaris gelijk op 650.000 euro.

Verder verhoogt de raad van commissarissen de maximale bonus van Van Boxmeer tot 140 procent in plaats van 100 procent van het basissalaris. De bonus voor Hooft Graafland gaat dit jaar omhoog naar 100 procent in plaats van 75 procent van het salaris.

De verhoging van de beloningen in de top is het gevolg van een wijziging van de zogenoemde ‘peer group’, ofwel vergelijkbare bedrijven. Dit komt door de internationalisering van Heineken.

Reageer op dit artikel