nieuws

Herinrichting Scheveningen moet toeristen trekken

Café

Scheveningen krijgt een schoonheidsbehandeling. De pier wordt drastisch opgeknapt en het Kurhaus verliest een paar van zijn nieuwerwetse ‘uitstulpingen’. De Haagse wethouder Marnix Norder (PvdA, Bouwen) presenteerde vrijdag zijn ideeën hierover in het Masterplan Scheveningen.

Herinrichting Scheveningen moet toeristen trekken

Een van de hoofdgedachten van het plan is dat mensen die vanuit de stad de Scheveningse kust naderen, sneller de zee kunnen zien. Om dit zicht op zee mogelijk te maken, gaan een paar gebouwen op de schop. De gemeente denkt aan het casino en aan een paar bijgebouwen van het Kurhaus. Van een grootschalige sloop zal geen sprake zijn.

De pier, die dateert van 1961, zal een geduchte renovatie ondergaan. Al jaren valt er maar weinig te beleven op het betonnen uitsteeksel in de Noordzee. De huidige pier is eigendom van het Van der Valk-concern, dat er een evenementencomplex exploiteert. ‘De pier moet straks een plek zijn waar je je partner ten huwelijk vraagt’, zei Norder.

De gemeente wil tientallen miljoenen in de moderne pier steken. Het plan heeft een looptijd van tien jaar. Het begint met de renovatie van de boulevard, waarvan binnen drie jaar een kilometer klaar moet zijn. In de jaren daarna moet er vanaf het voormalige Norfolk-terrein een brug over de haven verrijzen. De brug torent 25 meter boven het water uit. ‘Een belevenis’, aldus de enthousiaste Norder.

De grootschalige herinrichting van Scheveningen moet de kust aantrekkelijker maken. ‘Scheveningen moet meer bezoekers trekken en ze moeten langer blijven en meer geld uitgeven’, zegt Norder. De badplaats, maar ook de haven en het dorp moeten meer uitstraling krijgen. Nu vindt Norder de badplaats rommelig en gedateerd.

De gemeenteraad moet nog instemmen met de plannen van het college. Bewoners en ondernemers reageerden vrijdag enthousiast op het Masterplan. Over een eerder plan dat Norder in 2008 over de kustplaats presenteerde, waren zij veel minder te spreken. ‘Ik heb sterk de indruk dat de gemeente naar ons heeft geluisterd’, zei een bestuurslid van een Scheveningse bewonersorganisatie.