nieuws

Horeca pakt 28 miljoen bij Vierdaagsefeesten

Café

De Vierdaagsefeesten in Nijmegen hebben afgelopen juli in totaal 1,4 miljoen bezoeken aan Nijmegen opgeleverd. Dat is een record, meldde de gemeente donderdag. De feesten brachten Nijmeegse horecaondernemers in totaal 28 miljoen euro op.

Horeca pakt 28 miljoen bij Vierdaagsefeesten

De gemeente onderzocht de effecten van de Vierdaagsefeesten, die zeven dagen duren en worden gehouden tijdens de Vierdaagse. ‘De Vierdaagsefeesten 2007 waren zeer succesvol, mede dankzij de goede weersomstandigheden’, aldus de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaff.

In totaal brachten 320.000 mensen een of meer bezoeken aan de Vierdaagsefeesten. ‘Zo komen we op een totaalaantal bezoeken van 1,4 miljoen’, aldus De Graaff. De bezoekers waarderen de feesten over het algemeen met een 8,1.

Ongeveer de helft van de bezoekers komt van buiten de regio Nijmegen. Van hen komen er veel uit de oostelijke helft van het land. 2 Procent komt uit Duitsland. Het aantal bezoekers uit de Randstad blijft ver achter. De feesten zijn echter van groot belang voor de promotie van de stad, aldus de gemeente.

Volgens De Graaff bereikt het bezoekersaantal de limiet. ‘Op de topavonden zijn er 220.000 mensen in de binnenstad. Uit veiligheidsoverwegingen kunnen er niet meer mensen bij. Het is wel mogelijk om overdag de programmering van de feesten uit te breiden en dan meer mensen te trekken. Maar 2 miljoen bezoekers, dat hoeft van ons niet.’

De burgemeester constateert verder dat meer jongeren zich onderweg naar de feesten indrinken omdat ze de prijzen in de horeca te hoog vinden. ‘Er hebben zich dit jaar geen problemen voorgedaan, maar onwenselijk is het wel.’ De gemeente bekijkt of er maatregelen mogelijk zijn.

De feesten kosten de gemeente jaarlijks 1,2 miljoen euro. Het Actief Comité Binnenstad Nijmegen, dat de programmering van artiesten verzorgt, betaalt nog eens 1,8 miljoen euro.

Zie ook

Reageer op dit artikel