nieuws

KHN wil duidelijkheid over rookbeleid feesttenten

Café

Als het aan minister Klink ligt, mag er in tenten van evenementen en festivals straks na 1 juli 2008 toch gerookt worden. Dit in tegenstelling tot wat hij eerder in de Tweede Kamer heeft gezegd. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is ontstemd over de gang van zaken.

KHN wil duidelijkheid over rookbeleid feesttenten

Kersvers KHN-directeur Lodewijk van der Grinten, hij volgde per 1 juni Jeu Claes op, steekt dit ook niet onder stoelen of banken. ‘De minister wilde een duidelijk rookbeleid voor de totale horeca, maar zorgt nu zelf voor onduidelijkheid door roken in feesttenten onder voorwaarden wel toe te staan. Dit draagt uiteraard niet bij aan een voorspoedige invoering van het rookverbod.’

‘Naast het feit dat minister Klink de reguliere horeca duidelijk benadeelt ten opzichte van evenementen met feesttenten, is hij ook onduidelijk over de voorwaarden waaronder daar gerookt kan worden’, meent KHN. Volgens de minister mag er nu gerookt worden wanneer de tent aan minimaal één zijde volledig open is.

‘Volledig open is niet een strook van 2 meter hoogte aan de zijkant, maar zou dan tot de nok moeten doorlopen.’ Volgens KHN voldoen feesttenten niet aan deze voorwaarde en daarmee wordt een verkeerd signaal afgegeven. ‘Bezoekers aan de tent denken dat er gerookt mag worden terwijl dat niet mag. Dat is vragen om problemen.’

De achterban van KHN is woedend en verward. Van der Grinten: ‘Net zoals de ondernemers snap ik niet wat voor belang de minister erbij heeft om de regels van het rookbeleid nu weer zo onduidelijk te maken door feesttenten onder een ander regime te laten vallen.’

Een ding weet Van der Grinten zeker: wanneer er straks toch gerookt mag worden in feesttenten, zullen er acties volgen. ‘Het is nu natuurlijk een heel spannende tijd zo vlak voor het rookverbod. Daarom is het ook zo belangrijk dat er duidelijkheid komt over het roken in feesttenten. Wat ons betreft: gelijke monniken gelijke kappen. Als er in de horeca niet gerookt mag worden dan ook niet in tenten met een horecafunctie.’

KHN heeft inmiddels een brief naar de minister gestuurd met het verzoek de passage over feesttenten aan te passen en verwacht op zeer korte termijn een reactie.

Een woordvoerster van minister Klink stelt dat voor feesttenten dezelfde regels gelden als voor terrassen. Dit is inmiddels in regels vastgelegd die nu niet meer veranderd kunnen worden.

Voor klachten over verlies van inkomsten door concurrentie van feesttenten is de horeca bij het ministerie van Volksgezondheid niet aan het juiste adres. Dat het rookverbod daarbij van invloed zou zijn, is niet bekend, aldus de woordvoerster.

Kijk hier voor alles over het rookverbod.

Reageer op dit artikel