nieuws

Kroegbaas wil Holleeder horen

Café

Willem Holleeder mag niet worden gehoord als getuige in de zaak tegen Leon van der H. en Yvonne A. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar vrijdag besloten. H. en A. moesten twee jaar geleden hun café Oud Bruin in Alkmaar sluiten.

Kroegbaas wil Holleeder horen

A. en Van der H. moeten voorkomen wegens het doorsluizen van vertrouwelijke gegevens uit een integriteitsonderzoek dat was ingesteld op last van de gemeente Alkmaar. Zij moesten ruim twee jaar geleden hun café Oud Bruin aan het Houttil in Alkmaar sluiten op gezag van de gemeente. Uit het onderzoek zou zijn gebleken dat er banden waren met onder anderen Holleeder.

Toenmalig burgemeester Marie van Rossen van de gemeente Alkmaar deed aangifte tegen Van der H. en A., omdat het tweetal informatie uit dit zogeheten Bibob-onderzoek aan het programma NSE van Talpa bekend zouden hebben gemaakt.

Van der H. gaf vrijdag voor de politierechter in Alkmaar aan dat Holleeder gehoord moet worden. ‘Ik wil hem vragen of hij de uitzending heeft gezien en of in NSE iets bekend is gemaakt wat we niet allang wisten. Informatie is in mijn ogen alleen vertrouwelijk als die onbekend is bij derden’, aldus de advocaat van Van der H.

Officier van justitie P. Everaars stelde echter dat het in deze zaak niet draait om de vraag of bepaalde informatie al bekend was. ‘Waar het om gaat, is dat beide verdachten informatie over derden tot hun beschikking hebben gekregen en die informatie bekendmaakten, terwijl ze die gegevens geheim moesten houden.’

Rechter B. Franke vindt het niet nodig Holleeder als getuige te horen. Hij wil beoordelen wat op welk moment openbaar is gemaakt en of daarmee de geheimhoudingsplicht is geschonden. Het staat de verdachten wel vrij nog verzoeken andere getuigen op te roepen in te dienen, zoals de oud-burgemeester Marie van Rossen van Alkmaar en Erik de Vlieger.

De rechter hield de zaak vrijdag voor onbepaalde tijd aan.