nieuws

Matig drinken past in gezonde leefstijl

Café

Het is wetenschappelijk bewezen: uit de resultaten van 30 jaar onderzoek blijkt dat matig en verantwoord alcoholgebruik goed is voor je gezondheid – mits je volwassen bent. Het matig gebruik van alcohol is ook positief voor je als je al gezond bezig bent, bijvoorbeeld op gebied van voeding en beweging.

Matig drinken past in gezonde leefstijl

‘Matige alcoholconsumptie past in een gezonde leefstijl, omdat het risico op overlijden aan hart en vaatziekten met ongeveer een kwart wordt verlaagd en de kans op diabetes type twee met een derde wordt verkleind. Dit effect is onafhankelijk van het type alcoholhoudende drank (bier, wijn, gedistilleerd), het wordt veroorzaakt door de alcohol zélf,’ aldus de wetenschappers.

‘Áls je alcohol drinkt, is matige én gelijkmatige consumptie het beste, piekgebruik wordt afgeraden. En drankmisbruik is uiteraard schadelijk.’

Maar matige alcoholconsumptie heeft ook nadelen, onder andere een lichte verhoging van het risico op borstkanker bij vrouwen.

Dertig jaar onderzoek

Op 30 oktober werd tijdens het vierde nationale Voedings- en Gezondheidscongres in Ede door Henk Hendriks (TNO Kwaliteit van Leven) een overzicht gepresenteerd van de resultaten van drie decennia wetenschappelijk onderzoek.

Op de website www.alcoholengezondheid.nl wordt een overzicht gegeven van de wetenschappelijke onderbouwde gezondheidseffecten van matige en verantwoorde alcoholconsumptie.

Reageer op dit artikel