nieuws

Nieuwe koepel voor ‘kleintjes’ uit onvrede over KHN

Café

De Stichting Rokersbelangen gaat een koepel oprichten voor de kleine horecaondernemer. Dat heeft een woordvoerder dinsdag laten weten. Volgens de stichting worden de belangen van de kleine horecaondernemer niet afdoende vertegenwoordigd door Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

Nieuwe koepel voor ‘kleintjes’ uit onvrede over KHN

‘Het verschil tussen de kleintjes en de groten is te groot voor een organisatie die consensus moet bereiken’, verduidelijkt de woordvoerder. De aanleiding voor het oprichten van de nieuwe koepel is het naderende rookverbod in de horeca. ‘Daarin zijn we materiedeskundigen.’

De nieuwe club, die nog niet beschikt over een naam, heeft inmiddels 225 aanmeldingen binnen. Ze verwachten ongeveer vijfhonderd tot zeshonderd houders van kleine cafés en restaurants achter zich te scharen. Het eerste actiepunt laat zich raden; het rookverbod in de horeca uitstellen.

Met dat doel wordt een stichting opgericht: Redt de kleine horecaondernemer. De stichting zal juridisch een vuist moeten maken tegen het rookverbod. Daarboven moet de koepel komen te staan. De Stichting Rokersbelangen had dinsdag een onderhoud met KHN, waarna besloten is de koepel op te richten.

‘Geen scheuring’

KHN laat in een reactie weten de ongerustheid bij kleine cafés te snappen, maar zich aan de wet te moeten houden. ‘Wij hadden ook liever gehad dat ondernemers zelf kunnen kiezen, maar de minister heeft anders beslist. We hebben altijd geroepen dat er direct na het rookverbod kans is om omzetverlies’, aldus KHN-woordvoerder Anthony van der Klis.

Van der Klis is het niet eens met de stichting dat de belangen van de kleine ondernemers niet afdoende wordt vertegenwoordigd door KHN. ‘Voor alle leden zetten we ons even zwaar in. Het is afwachten hoe deze stichting zich ontwikkelt. We voeren gesprekken met ze, maar over de inhoud van die gesprekken die ik geen mededelingen. Ik ben niet bang voor een scheuring binnen KHN’.

Oproep

Wat vindt u van deze ontwikkeling dat kleine ondernemers zich verenigingen buiten KHN om? Plaats uw vakinhoudelijke reactie hieronder.

Reageer op dit artikel