nieuws

Raddraaiers in horeca komen in database

Café

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft het model protocol Collectieve Horecaontzegging (CHO) van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) positief beoordeeld. Overlastgevers die een ontzegging hebben gekregen, mogen hierdoor tevens niet naar binnen bij andere horecabedrijven en worden gemeld in een database.

Raddraaiers in horeca komen in database

Als een horecaondernemer de overlastgever een collectieve horecaontzegging oplegt, dan geldt de ontzegging ook meteen voor alle andere deelnemende horecabedrijven die zich voor dit protocol hebben aangemeld bij het CBP.

KHN stelt het model protocol als handleiding ter beschikking van haar 240 afdelingen ter ondersteuning van het lokale horecabeleid. Als de afdelingen deze handleidingen voor de op te stellen protocollen CHO in de praktijk volgen, dan zijn zij gevrijwaard van een nader tijdrovend onderzoek van het CBP, zo laat KHN weten.

Afgeschermde database

Met het instemmen van het protocol wordt centraal bijgehouden aan wie een ontzegging is opgelegd. Het bestuur van een lokale KHN-afdeling houdt de administratie en registratie bij. Hiervoor wordt een afgeschermde database gebruikt op een aparte beveiligde website.

In de database zijn persoonsgegevens en een foto van de betrokkene opgeslagen. Op de website is ook een lijst te raadplegen van de deelnemende horecabedrijven. Als een persoon met een horecaontzegging toch één van de aangesloten bedrijven wil binnenkomen, is in principe sprake van huisvredebreuk. De ondernemer kan daarvan dan aangifte doen.

Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan

CHO is één van de extra maatregelen die is toegevoegd aan de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan, een project dat is opgestart in samenwerking met gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en horeca ter bevordering van een veilig uitgaansklimaat.

In de praktijk blijkt het CHO een van de meest effectieve maatregelen om overlast in uitgaansgebieden aan te pakken.

Reageer op dit artikel