nieuws

Roemrucht café ’t Mandje 30 april weer open

Café

Na 25 jaar gaat op Koninginnedag het beroemde café ’t Mandje aan de Amsterdamse Zeedijk weer open. De nicht van de overleden uitbaatster Bet van Beeren gaat de zaak leiden, die ze volledig in de oude stijl gaat herstellen.

Roemrucht café ’t Mandje 30 april weer open

’t Mandje ondergaat momenteel een grondige verbouwing. Sinds de sluiting was het interieur onaangeraakt, en Van Beerens nichtje Diana van Laar gaat alle prullaria schoonmaken, restaureren en nauwkeurig terugplaatsen waar het vandaan kwam, zodat de sfeer bij opening exact gelijk is aan vroeger.

Om de duizenden foto’s, afgeknipte stropdassen en andere prullaria exact op de goede plek terug te plaatsen, maakte Van Laar foto’s van het interieur voor alles werd weggehaald.

‘Eerst moet er een jaar of twintig nicotineaanslag worden gereinigd. Straks ziet iedere vierkante millimeter er weer uit als vroeger’, aldus Van Laar.

Als alles volgens plan verloopt, gaat ’t Mandje, voorheen bekend als het eerste homocafé van Amsterdam, klokslag twaalf uur ’s nachts op Koninginnedag open.

Augustus vorig jaar overleed Greet van Beeren, de zus van Bet, die na Bets dood het café nog enkele jaren openhield. Intussen is Bet al veertig jaar dood, en de kroeg sinds 1982 gesloten en onaangeraakt.

Enkele maanden voor de dood van Greet kwam een boek over ’t Mandje en haar uitbaatsters uit. De uitgever van dat boek, Victor Tiebosch, gaf toen aan dat hij het café in de oude luister willen herstellen. Of hij bij het project van Van Laar betrokken is, is onbekend.

Bekijk hier een filmpje van de Amsterdamse zedner AT5 over de heropening van ’t Mandje.

Reageer op dit artikel